SAVETNIK NEMAČKE VLADE UPOZORAVA: Evropi preti nova kriza

SAVETNIK NEMAČKE VLADE UPOZORAVA: Evropi preti nova kriza


Viši ekonomski savetnik nemačke vlade upozorava da se sprema nova finansijska kriza u Evropi.
Dr Lars Feld, jedan od članova nemačkog Ekonomskog saveta, bio je jedan od prvih koji je prošl godine upozorio da se nemačka ekonomija, najjača u Evropi, usporava svoj rast. Nemačka vlada, naime, ove godine očekuje rast od svega 0,5 odsto, što je veliki pad u odnosu procenu od pre par meseci koja je iznosila 1,8 odsto. Sve je to posledica velikih problema sa kojima se industrija bori.

Sada dr Feld za BBC kaže da je njegov pogled sada usmeren pre svegaka Italiji koja se bori da izbegne recesiju. Istovremeno se rve sa velikim državnim dugom i krizom bankarskog sektora, što bi, prema mišljenju dr Felda, moglo da je učini veoma ranjivom.

Itlaijanski deficit i dug, naime, sve više rastu i prete da probiju granicu koju je postavila Evropska komisija, što bi dodtano podrilo finansijski kredibilitet Italije.

Dug itlaijsnakse evroskeptične vlade veći je od dva triliona funti.
“Bankarski sistem u Italiji nije toliko bezbedan koliko se mi nadamo. Ovo je potencijalna “zaraza” koja bi iz italijanskog bankarskog sistemo mogla da se prelije na ostale bankarske sisteme,” kaže dr Feld za BBC i dodaje: “A pre svega, pretnja bankarskom sistemu dolazi sa starne italijanske vlade.”

To bi, kako zaključuje, moglo da liči na novu evro krizu. Sedam italijanskih zajmodavca je u poslednje tri godine već tražilo intervenciju kojom bi ih spasili.

Dr Feld zabrinut je i zbog rizika po nemačku ekonomiju. Pooštravanje standarda za emisiju štetnih gasova uhvatilo je
automobilsku industriju nespremnu, što je uticalo i na prodaju vozila u drugoj polovini prošle godine.
U međuvremenu, suša je prouzrokovala ozbiljne probleme u transportu robe Rajnom. Ovi problemi jesu bili privremeni, ali proizvođači, koji doprinose sa oko petinom nemačkog dohotka na godišnjem nivou, i dalje su opterećeni nižom potražnjom iz Kine, izazvanom američko – kineskim trgovinskim ratom.

Osim tga, Namečka se suočava i sa jednim dugoročnijim izazovom – kako ostati za korak ispred “čopora” konkurencije koja jača širom sveta. Država pokušava da pomogne industriji. Dr Feld, međutim, ne misli da je to dovoljno da Nemačku pripremi za digitalno doba i predlaže druge načine koji bi je učinili konkurentnijom, kao što je, na primer,
smanjivanje poreza.

Njegove izjave dolaze uoči evropskih izbora koji se održavaju od 23. do 26. maja. Problemi koji pogađaju Nemačku i Italiju nedavno su primorale Evropsku komisiju da smanji svoja predviđanja o rastu BDP- a u Evropskoj uniji na 1,4 odsto ove godine, što je samo malo više od onoga što se očekuje u Velikoj Britianiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar