Svet
06.10.2021. 22:09
R.E.

Kancelar "muljao"?

Sebastijan Kurc pod istragom zbog korupcije

Sebastijan Kurc
Izvor: EPA / CLEMENS BILAN

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc pod istragom je zbog sumnje na korupciju, podmićivanje i primanja mita, saopštili su tužioci za borbu protiv korupcije posle pretresa kancelarija vladajuće Narodne partije Austrije (OVP), čiji je on lider.

Tužilaštvo za borbu protiv korupcije stavilo je još devet osoba pod istragu.

Austrijski mediji objavili su da tužilaštvo sumnja da je Ministarstvo finansija kupovalo reklame u tabloidu "Esterajh“ u zamenu za izveštavanja i ulepšavanje istraživanja javnog mnjenja u korist kancelara Kurca i njegove partije.

Optužbe se tiču borbe unutar stranke između ranijeg šefa Rajnholda Miterlenera i Kurca 2017. godine.

Istražitelji smatraju da su tada objavljivana istraživaja koja su išla u prilog Sebastijanu Kurcu, a njegovo okruženje je lažnim računima to pravdalo u budžetu prikazujući kao troškove za studije po nalogu Ministarstva finansija.

Istražitelji navode da su istraživanja objavljivana bez naznake da se radi o oglasima.

U fokusu istražitelja je i nekadašnja ministarka za porodicu Sofi Karmasin, portparoli kancelara Johanes Frišman, Gerald Flajšman, kao i savetnik OVP Štefan Štajner, portparol Ministarstva finansija Johanes Paskvali, istraživači javnog mnjenja Sabine Bajnšab i Helmut Felner.

Kurcu istražitelji prebacuju da je lično tadašnjem generalnom sekretaru u Ministarstvu finansija Tomasu Šmitu dao nalog za organizovanje i pregovore sa "Esterajhom“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pretiš Sebastijanu Kurcu i završiš na psihijatriji
Sebastijan Kurc

Sud doneo odluku

16.09.2021. 21:30

Pretiš Sebastijanu Kurcu i završiš na psihijatriji

Zbog pretnji upućenih austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu sud u Gracu doneo je presudu da jednog Štajerca smesti na psihijatriju.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
12°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve