SEDMI DAN PROTESTA U SAD: “Svi krvarimo u istoj boji”

SEDMI DAN PROTESTA U SAD: “Svi krvarimo u istoj boji”

AP Photo/Peter Dejong


Iako je oko 40 gradova širom SAD uvelo policijski čas, demonstranti su i sedmog dana, nakon ubistva Džordža Flojda, izašli na ulice.

Petnaest minuta nakon što je počeo policijski čas mirni demonstranti su se okupili u Mineapolisu na mestu gde je Džordž Flojd ubijen. Oni su naveli da se neće povući pred policijom i zabarikadirali su ulice u okolini kako bi sprečili policiju da stigne do njih.

Policija je dozvolila mirne proteste u Dalasu i nakon što je počeo policijski čas.

 EPA-EFE/TANNEN MAURY

EPA-EFE/TANNEN MAURY

Ipak, iako su u pojedinim gradovima protesti protekli mirno bilo je primera gde je dolazilo do ozbiljnih incidenata. Tako je u Bufalu, državi Njujork, automobil uleteo među policajce tokom protesta. Tom prilikom povređena su dvojica policajaca, ali nijedan nije životno ugrožen.

 EPA-EFE/SAMUEL CORUM

EPA-EFE/SAMUEL CORUM

Kako CNN četvorica policajaca ranjena su tokom protesta u Sent Luisa. Kako je načelnik policije naveo dvojica su ranjena u noge, jedan je ranjen u stopalo, dok je četvrti policajac ranjen u ruku, ali sva četvorica su van životne opasnosti.

Više od 7.200 uhapšeno u 43 grada samo za vikend

Više od 7.200 ljudi uhapšeno od petka do ponedeljka tokom protesta zbog smrti Dzordza Flojda u 43 grada širom SAD, objavio je Si-Bi-Es njuz.

Optužbe pod kojima su privedeni u policiju bile su provale, podmetanja požara, teške telesne povrede, izazivanje nemira, ugrožavanje javne imovine i kršenje policijskog časa.

 EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Nakon više dana čutanja i oglašavanja samo preko Facebook-a, Donald Tramp je prekinuo ćutanje i održao konferenciju za štampu.

Povezane vesti – Tramp: SAD će proglasiti Antifu terorističkom organizacijom

“Ja sam vaš predsednik zakona i reda i saveznik mirnih protesta, ali nedavnih dana našu naciju koče profesionalni anarhisti, nasilne rulje, palikuće, pljačkaši, kriminalci, i drugi”, rekao je i najavio da će preduzeti mere da zaustavi nasilje, i to odmah.

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Tramp je preporučio guvernerima da pošalju nacionalnu gardu na ulice, i to u dovoljnom broju da može da dominira na ulicama, a isto je poručio i gradonačelnicima dodavši da će, ako oni to ne mogu da reše, on to napraviti umesto njih, čime je najavio slanje vojske na ulice.

AP Photo/Patrick Semansky

AP Photo/Patrick Semansky

“Poslaću američku vojsku na ulice i brzo rešiti problem. Preduzimam mere i da zaštitim naš veliki glavni grad, Vašington”, istakao je Tramp i dodao:

“Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i bezobzirno uništavanje imovine”, rekao je Tramp u obraćanju iz ružičnjaka Bele kuće.

Povezane vesti – U Americi muzička industrija staje na jedan dan zbog Flojda

Guverner države Njujork Endrju Kuomo poručio je “Hvala, ali ne” pretnji predsednika Donalda Trampa da će mobilisati vojsku kako bi se izborili sa neredima nastalim nakon smrti nenaoružanog Džordža Flojda.

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

“Predsednik želi da stvori drugačiju stvarnost. Videli smo da su u Vašingtonu protesti bili mirni. Mladi ljudi, uglavnom belci, koji su uvređeni time što su videli da se dogodilo Flojdu, kako i treba da bude, rekao je i dodao kako ima onih koji su nasilni, ali kako su oni manjina.

“Ipak, predsednik je pozvao američku vojsku da krene na američke građane”, istakao je gradonačelnik.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar