Svet
19.09.2019. 17:39
Sputnik international/Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias)

SEKRETAR ZA BREGZIT: EU postavlja test koji Britanija ne može da položi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sekretar za Bregzit Stiven Barkli rekao je da bi Velika Britanija trebalo da produži rok kako bi osmislila politiku za problem bekstopa Irske, prenosi Sputnik International.

Evropska unija dala je Britaniji test koji "ne može biti položen" u vezi sa zamenom plana o "bekstopu", rekao je Barkli u govoru u Madridu.

On je rekao da je Britaniji rečeno da "mora pružiti pravno operativan tekst do 31. oktobra", a da "alternative bekstopu nije neophodna do kraja perioda implementacije u decembru 2020".

Tek treba da se utvrdi bekstop

Barkli je dodao da će njegova politika bekstopa "biti oblikovana budućim odnosima", za koje je rekao da ih "tek treba utvrditi".

Dodao i da obe strane mogu raditi zajedno, umesto da "rizikuju kristalizaciju nepoželjnih rezultata do novembra".

"Ukratko, EU rizikuje da nastavi da insistira na testu koji Velika Britanije ne može da položi i koji je britanski parlament tri outa odbio", rekao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vest dolazi nakon što su francuski predsednik Makron i finski premijer sredu Velikoj Britaniji postavili ultimatum u Parizu, prisiljavajući britanskog premijera Borisa Džonsona da do kraja septembra podnese svoj predlog sporazuma o Bregzitu, a ako se to ne dogodi, sve je gotovo.

"Samo papiri"

Međutim, Velika Britanija je podnela predloge u pisanom obliku u kojima je navela kako bi želela da se sporazum o Bregzitu izmeni, izjavila je danas portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva.

"Dobili smo dokumenta od Velike Britanije i na osnovu njih ćemo imati tehničke razgovore danas i sutra o pojedinim aspektima carina, proizvoda, sanitarnim i fitosanitarnim pravilima", rekla je Andejeva, preneo je Rojters.

Ona je dodala da će pregovarači EU i Britanije za Bregzit Mišel Barnije i Stiven Berkli, takođe, razgovarati o Bregzitu u Briselu u petak.

"To su za sada papiri. Sve dok ih ne pogledamo detaljno neću ih okarakterisati osim da su papiri", rekla je Andrejeva.

Ona je rekla da ne postoji formalan krajnji rok za Britaniju da podnese formalne predloge, ali je naglasila da se svaki dan računa jer se datum Bregzita približava, a to je 31. oktobar.

EK nema strog krajnji rok kada bi Britanija prebalo da preda formalan predlog koji bi trebalo da razreši zastoj rešenja Bregzita, ali navodi da bi on trebalo da bude predstavljen pre samita EU 17. i 18. oktobra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve