SEVERNA KOREJA: Bajden je budala niske inteligencije

SEVERNA KOREJA: Bajden je budala niske inteligencije

(AP Photo/Michael Dwyer, File)


Severna Koreja je nekadašnjeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena danas nazvala “budalom niske inteligencije” i “imbecilom lišenim osnovnih kvaliteta ljudskog bića” nakon što je kandidat za predsednika SAD severnokorejskog lidera Kim Džong Una u govoru označio kao tiranina.

Državna agencija KCNA je saopštila da je Bajden uvredio državni vrh Severne Koreje i učinio “nedopustivu i ozbiljnu politički motivisanu provokaciju”.

Bajden je na otvaranju kampanje u Filadelfiji u subotu optužio predsednika SAD Donalda Trampa da se zbližava s “diktatorima i tiranima” poput Kima i ruskog predsednika Vladimira Putina.

“Ono što je izgovorio je samo sofizam imbecila lišenog osnovnih kvaliteta ljudskog bića, a kamoli političara. Neprestano se priča o njegovoj kandidaturi kojoj ne treba da se nada jer je budala niske inteligencije”, navela je severnokorejska agencija.

(AP Photo/Jae C. Hong)

(AP Photo/Jae C. Hong)

Dodaje se i da je to što Bajden “hvali samog sebe kao najpopularnijeg predsedničkog kandidata dovoljno da nasmeje mačku”.

Još uvek nema reakcija iz Bajdenovog štaba, verovatno zbog toga što je u SAD noć.

Severna Koreja je tokom proteklih godina često grubo vređala američke i južnokorejske političare zbog navodnih uvreda na račun državnog vrha ili neprijateljskih diplomatskih i vojnih poteza. Tako je na primer nekadašnji predsednik SAD Barak Obama bio nazvan “majmunom” a nekadašnja južnokorejska predsednica Park Geun-hje “prostitutkom”.

U vreme velikih napetosti zbog severnokorejskih raketnih proba 2017. godine, Kim Džong Un je Trampa nazvao “mentalno poremećenim senilnim Amerikancem”, nakon što je ovaj izjavio da bi SAD “potpuno uništile Severnu Koreju” ako bi bile primorane da brane sebe ili svoje saveznike.

Ipak, predstavljanje Trampa u Pjongjangu je značajno popravljeno kada su 2018. pokrenuti pregovori s Vašingtonom i Seulom o odustajanju od nuklearnog arsenala u zamenu za ekonomsku pomoć i bezbednosne garancije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar