Severna Koreja brine: Japanci imaju dovoljno plutonijuma da naprave 6000 nuklearnih bojevih glava

Severna Koreja brine: Japanci imaju dovoljno plutonijuma da naprave 6000 nuklearnih bojevih glava

YouTube


Pregovore između Vašingtona i Pjonjanga oko odbacivanja nuklearnog oružja mogli bi da budu sprečeni i to zahvaljujući Japanu, koji poseduje ogromne količine nuklearnog goriva u svojim rezervama.

“Postoje realne osnove za brigu kad je reč o japanskim rezervama plutonijuma, budući da bi Japan lako mogao da posluži kao izgovor Severnoj Koreji da zadrži svoje nuklearno oružje”, izjavio je Tomas Kantriman (Thomas Countryman), bivši pomoćnik sekretara za pitanja nacionalne bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Japanci uistinu poseduju veliku količinu plutonijuma u svojim rezervama, i procenjuje se da ono teži ne manje od 46, 9 tona, a od toga je “svega” deset tona sačuvano u Japanu, dok se ostatak nalazi preko okeana. Međutim, tih “ništavnih” desetak tona su dovoljni da Japan napravi oko 6000 nuklearnih bombi, što je posebno interesantno budući da Japan neprestano sebe promoviše kao protivnika nuklearnog naoružanja i velikog zalagača za mir.

Neverovatna zaliha nuklearnog goriva je rezultat japanske energetske politike, koja se zalagala za bržu produkciju energije kroz upotrebu takozvanih “brzih oplodnih reaktora”, koji koriste plutonijum za rad. Ipak, tokom 2016. godine, Japan je odlučio da odbaci upotrebu ovih reaktora, a plan da se izrade novi još nije napravljen, što je ostavilo Japance sa gomilom plutonijuma, koji ne mogu efektno da iskoriste.

Čitava situacija bi se mogla dodatno zakomplikovati jer ozbiljno preti da oteža pregovore Amerike i Severne Koreje, što je potvrdio i Kantriman: “Kada su druge države pokušale da ubede Severnu Koreju da se reši neuklearnog naoružanja, ona je odgovorila kako njihov prvi komšija, Japan, skladišti plutonijum”, i dodao da bi bilo poželjno da Japan smanji svoje rezerve nuklearnog goriva.

On je takođe podsetio kako su baš Ujedinjene nacije bile te koje su ohrabrile Japan da ulaže u nuklearno gorivo još 1987. godine, kada je potpisan dogovor o upotrebi atomske energije između ove dve zemlje.
“Danas međutim, japanska politika po pitanju plutonijuma se ne isplati”, istakao je Kantriman.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar