Svet
13.10.2022. 12:25
Beta-AFP

Nadgledao Kim Džong Un

Severna Koreja testirala dve krstareće rakete

1
Izvor: Beta / KCNA via KNS

Severna Koreja testirala je dve strateške krstareće rakete dugog dometa pod nadzorom državnog vođe Kim Džong Una koji je predstavio tu probu kao novu uspešnu demonstraciju kapaciteta zemlje za nuklearne udare, javila je danas zvanična novinska agencija KCNA. 

Najnovija proba nadovezuje se na rekordni niz testiranja projektila ove godine što je povećalo tenzije na Korejskom poluostrvu i strahovanja da bi Pjongjang mogao da izvede svoj prvi nuklearni test od 2017. godine.

Kim Džong Un je lično nadgledao lansiranje raketa koje su prešle 2.000 kilometara iznad Žutog mora, navela je KCNA. 

Severnokorejska agencija dodala je da su rakete dostigle svoj predviđeni cilj.

Kim Džong Un izrazio je "veliko zadovoljstvo" zbog ovih proba čiji cilj je da ojača borbenu efikasnost raketa rasporedjenih u jedinicama korejske narodne armije za "funkcionisanje taktičnog nuklearnog oružja". 

1
Izvor: Beta / KCNA via KNS

Pojongjang je ranije ove nedelje saopštio da nedavne raketne probe predstavljaju "taktične nuklearne vežbe" koje simuliraju udar na Južnu Koreju.

Posle proba projektila severnokorejski vođa rekao je da njegova zemlja treba da "proširi operacionalnu sferu strateških nuklearnih oružanih snaga".

"Kim Džong Un je istakao da treba da usmerimo sve napore u ubrzan razvoj nacionalnih nuklearnih borbenih snaga", navela je novinska agencija.

1
Izvor: Beta / KCNA via KNS

Kim je nabavio taktičko nuklearno oružje, manje i lakše oružje predviđeno za upotrebu na bojnom polju, što je bio apsolutni prioritet za ključni kongres partije u januaru 2021. On je ove godine obećao da će razviti severnokorejske nuklearna snage što je brže moguće. 

Prošlog meseca Severna Koreja revidirala je svoju nuklearnu doktrinu da bi dozvolila preventivne udare. Kim je rekao i da je Severna Koreja "nepovratna" nuklearna sila, čime se dovodi u pitanje bilo kakva mogućnost pregovora o nuklearnom arsenalu zemlje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Severna Koreja nastavlja raketne probe
Severna koreja i SAD

Ugrožavanje mira

10.10.2022. 17:05

Severna Koreja nastavlja raketne probe

Uprkos sankcijama UN i osudama iz međunarodne zajednice Severna Koreja je nastavila lansiranja raketa, sedmim testom u nedelju dana. Stručnjaci upozoravaju da kaznene mere nisu uspele da odvrate severnokorejskog lidera Kim Džong Una od raketnog i nuklearnog programa, dok je pritisak na Pjongjang ublažen pošto je saradnja među stalnim članicama Saveta bezbednosti UN oko Severne Koreje prekinuta ruskom invazijom na Ukrajinu, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve