Svet
29.09.2021. 10:12
Tanjug

Hvasong-8

Severna Koreja: Uspešno smo testirali hipersoničnu raketu

rakete
Izvor: Shutterstock

Severna Koreja tvrdi da je u utorak uspešno testirala novu hipersoničnu raketu pod nazivom Hvasong-8.

Državni mediji naveli su da je nova raketa jedan od "pet najznačajnijih" novih sistema naoružanja, planiranih u petogodišnjem vojnom razvojnom planu.

Pjongjang svoju novu raketu kvalifikuje kao "strateško oružje", što obično znači da takav projektil može da nosi i nuklearne bojeve glave, navodi se u izveštaju BBC i ističe da je jučerašnje testiranje novi pokazatelj tehnološkog napretka u proizvodnji južnokorejskog naoružanja uprkos strogim međunarodnim sankcijama.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA u svojim izveštajima ukazuje da je razvojem ovog sistema naoružanja povećana "sposobnosti nacije za samoodbranu u svakom pogledu", kao i da je probno lansiranje potvrdilo uspešnu "navigacijsku kontrolu i stabilnost projektila".

Jučerašnje testiranje hipersonične rakete je treći raketni test koji je izvršio Pjongjang ovoga meseca, jer je nedavno izvršena proba novog sistema balističkih raketa koje se lansiraju sa vozova.

Hipersonične rakete su mnogo brže i agilnije od raketa prethodne generacije što znatno otežava efikasno dejstvovanje protivničkih sistema ranog presretanja i protivraketne odbrane, navodi novinska agencija AP.

Severnokorejski lider Kim Džong-Un je izjavio na jednom sastanku održanom u januaru da su naučnici "završili istraživanje" u procesu razvoja hipersoničnih raketa sposobnih da uspešno izbegavaju protiraketne sisteme odbrane, a jučerašnji test bio je prva proba takvog projektila.

Ubrzo nakon jučerašnjeg lansiranja nove hipersonične rakete Hvasong-8 izaslanik Severne Koreje Kim Song branio je pravo svoje zemlje na razvoj naoružanja.

Govoreći na godišnjoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku, on je poručio da Severna Koreja "gradi nacionalnu odbranu kako bi se odbranila i pouzdano zaštitili bezbednost i mir zemlje".

Južna Koreja je nedavno testirala svoju prvu balističku raketu lansiranu sa podmornice za koju je rečeno da je neophodna kao sredstvo odvraćanja od "provokacija" Severne Koreje, a Pjongjang je u više prilika optuživao Seul za dvostruke aršine u pogledu vojnih aktivnosti.

Stručnjaci smatraju da će Sever verovatno nastaviti svoje vojne aktivnosti i testiranja i u narednim mesecima, sve dok Kina ne počne da vrši pritisak da se situacija smiri uoči zimskih Olimpijskih igara u Pekingu početkom sledeće godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina lansira raketu Tijanžu 2
Kineska raketa

Osvajanje svemira

29.05.2021. 20:20

Kina lansira raketu Tijanžu 2

Kina danas u 20:55 planira da lansira teretnu raketu Tijandžou 2 ka svojoj orbitalnoj svemirskoj stanici, saopšteno je iz Nacionalne svemirske službe.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve