Severna Makedonija odlučuje o novom predsedniku

Severna Makedonija odlučuje o novom predsedniku

(AP Photo/Boris Grdanoski)


Građani Severne Makedonije danas biraju predsednika države, a najviše šanse imaju kandidat vladajuće stranke SDSM Stevo Pendarovski i opozicione partije VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova, koja je u intervjuu za Ekspres istakla da ne priznaje promenu naziva svoje zemlje.

Premijer Zoran Zaev i njegove socijaldemokrate (SDSM) nadaju se da će na glasanju zadati još jedan udarac stranci VMRO-DPMNE. Socijaldemokrate i njihov kandidat Stevo Pendarovski žele da profitiraju na promeni imena zemlje i dogovoru s Grčkom, po kome je Makedoniji dodat prefiks “Severna”, što im je otvorilo vrata pregovorima o ulasku u NATO sledeće godine i razgovorima o pristupanju EU.

Pendarovski (55) je vodio kampanju uz poruku da je glas za njega, glas za NATO savez i EU, što će po njemu dovesti do novih investicija i ekonomskog rasta.

Predsednik Đorđe Ivanov iz VMRO-a učinio je sve što je bilo moguće kao predsednik s ograničenim ovlašćenjima kako bi usporio implementaciju dogovora, no njegove je poteze preglasavao parlament. Ivanovu je ovo drugi mandat, te ne sme da se kandiduje na sledećim izborima.

Podsetimo, bivši lider VMRO i premijer Nikola Gruevski pobegao je iz zemlje i zatražio azil u Mađarskoj, kako bi izbegao zatvor zbog korupcije. Nekoliko drugih funkcionera VMRO-a takođe je osuđeno, dok drugi čekaju kraj suđenja zbog davanja mita i zloupotreba. Prema nedavnoj anketi, kandidatkinja VMRO Gordana Siljanovska-Davkova vrlo je blizu podršci koju uživa i kandidat socijaldemokrata.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar