Svet
08.05.2024. 23:30
Beta

Izbori

Severna Makedonija: Slavlje VMRO DPMNE, Siljanovska Davkova nova predsednica

1
Izvor: Beta / AP / Boris Grdanoski

Lider vladajućeg Socjaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Dimitar Kovačevski čestitao je pobedu opozicionoj VMRO DPMNE na parlamentarnim izborima i kandidatkinji te partije Gordani Siljanovskoj Davkovoj na predsdničkim izborima.

"Čestitam izbornu pobedu našem političkom konkurentu – VMRO DPMNE i njenom predsedniku Hristijanu Mickoskom. Čestitam izbor Gordani Siljanovskoj Davkovoj za predsednika Republike i nadam se, i želim, da funkciju izvršava u skladu sa datim ustavnim ovlašćenjima i evrotlantskom posvećenosti i obavezama države", rekao je Kovačevski na konfereciji za novinare.

Lider SDSM je najavio reformu svoje partije, "potpunu konsolidaciju i vraćanje na pobedničke staze", ali je istakao da je ključno u tom procesu da "socijademokrate" ne mogu i ne smeju da zanemare svoju odgovenost prema državi i prema  građanima.

"Ne sumnjam da mnogo građana večeras oseća strah. Strah od prekomerne moći koju ima jedna partiija koja je poznata po zloupotebi moći. SDSM i njena koalicija trebaju i moraju biti odgovorna, snažna i državnička opozicija", istakao je Kovačevski.

1
Izvor: Beta / AP / Boris Grdanoski

Dodao je da je sledeća godina mogućnost da Severna Makedonija produži svoju evropsku integraciju i da je sada "lopta u rukama nove vlade koju će voditi Hristijan Miskoski".

"Ako propustimo tu mogućnost možemo da izgubimo još jednu deceniju, možda čak i još jednu genraciju. SDSM će se odnositi odgovorno, ali lopta je sada u rukama nove vlade koju će predvoditi Hristijan Mickoski", rekao je lider SDSM.

Svim građanima se zahvalio i čestitao na uspešnom izbornom danu.

"Makedonija je imala fer i slobodne izbore po evropskim standardima i to je ogroman iskorak koji je rezultat atmosfere slobode medija, mira i stabilnosti koje smo uspostavili prethodnih godina", rekao je Kovačevski.

1
Izvor: Beta / AP / Boris Grdanoski

Predsednička kandidatkinja opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova izjavila je da će biti predsednik svih građana i istakla da će braniti državne i nacionalne interese.

"Tvrdim da ću delovati kao predsednik svih građana. To znači svih etničkih grupa, svim članovima partija, onima koji nisu u strankama, jer nijedan predsednik ne može da traži jedinstvo ako se drži partijskih linija", rekla je Davkova koja je pobedila u drugom krugu izbora za predsednika Severne Makedonije, a prenala agencija MIA.

1
Izvor: Beta / AP / Boris Grdanoski

Istakla je da svi u državi "moraju da pokušaju da okončaju balkanizaciju, da pomažu jedni drugima, da budu političari".

"Zato moramo da počnemo da se međusovno razumemo, da pomažemo jedni drugima, da ne posežemo za vetom, već da posegnemo za podrškom", rekla je Siljanovska Davkova i dodala da njeni putevi vode prvo na Balkan, dok je Brisel neizostavan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve