Svet
15.08.2022. 13:26
Beta-AFP

Najavljena istraga

Skandal fantomske vlade u Australiji

skot morison, 15. 8. 2022.
Izvor: AAP / DEAN LEWINS

Australijski premijer Entoni Albaniz obećao je istragu posle otkrića da je njegov prethodnik tajno sebe imenovao na nekoliko ministarskih resora tokom pandemije korona virusa.

Albaniz je optužio svog prethodnika Skota Morisona za "nečiste" aktivnosti. Morison je sebe imenovao za ministra zdravlja, finansija i resursa, paralelno sa postojećim ministrima, a da o tome nije obavestio svoje kolege, parlament ili birače.

"To su aktivnosti koje bismo ismevali da su se dogodile u nekoj nedemokratkoj zemlji. Morison je vodio fantomsku vladu", rekao je Albaniz i dodao da je zatražio pravni savet.

Morison je u nekim slučajevima sebe imenovao za koministra, a da nije obavestio članove vlade čime je sebi prisvojio određena ovlašćenja.

Skandal je bacio svetlo na netransparentnu prirodu donošenja odluka u australijskoj vladi i pokrenuo pitanja o potrebi za jačim demokratskim zaštitnim mehanizmima.

Još uvek nije jasno koliko je mesta Morison sebi pripisao, ali su lokalni mediji preneli da je preuzeo portfelj resursa i tako iskoristio ovlašćenje da stavi tačku na veliki gasni projekat kod Sidneja.

Konzervativna koalicija Morisona izgubila je izbore u maju, posle gotovo deset godina vladavine desnog centra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Australijski premijer odbio javno da interveniše za Asanža
1

Entoni Albaneze

20.06.2022. 16:05

Australijski premijer odbio javno da interveniše za Asanža

Australijski premijer Entoni Albaneze odbacio je pozive da javno zatraži od SAD da odustanu od sudskog gonjenja osnivača Vikiliksa i australijskog državljanina Džullijana Asanža.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve