SKANDAL U CRKVI U PENSILVANIJI: Stotine sveštenika zlostavljalo decu, samo dvojica optužena

SKANDAL U CRKVI U PENSILVANIJI: Stotine sveštenika zlostavljalo decu, samo dvojica optužena


Nedavno je u Pensilvaniji otkriveno zlostavljanje više od 1000 dece i to od strane sveštenika. Pretpostavlja se da broj žrtava, ali i broj zlostavljača, može biti daleko veći.

Screenshot_155

Navodi se da pravi broj žrtava u Pensilvaniji može biti mnogo veći jer su podaci izgubljeni, a neki od zlostavljanih se verovatno i plaše da govore o svemu.

Izveštaji kažu da je više od 300 sveštenika umešano u zlostavljanja, ali samo dvojica su optužena, uključujući jednog koji je priznao krivicu.

Izveštaj Velike porote kaže da je trenutni nadbiskup Vašingtona bio umešan u prikrivanje svega.

Većina ovih slučajeva je zastarela, što znači da optužnice i ne mogu biti podignute. Neki od navodnih zlostavljača su umrli, penzionisani ili su premešteni u drugu parohiju, što dodatno otežava pronalaženje krivaca i podizanje optužnica.

Žrtve su, prema navodima, uglavnom dečaci, mada je bilo i devojčica.

U jednom od slučajeva dečak je nateran da pozira potpuno nag i kao da je razapet na krst, pri čemu je i fotografisan. Fotografije je napravila grupa sveštenika koji prave i dele dečju pornografiju u crkvenim krugovima.

“Umorni smo od svih zločina koji prolaze nekažnjeno”, rekla je Velika porota.

Nadležni u Pensilvaniji naglasili su kako su crkveni zvaničnici ignorisali optužbe za zlostavljanja.

Screenshot_153

Velika porota optužila je kardinala Donalda Vurela, koji vodi arhiepiskopiju u Vašingtonu, da je štitio nasilne sveštenike kada je bio biskup u Pitsburgu, u periodu između 1988. i 2006. godine.

Kardinal je odbacio sve ove optužbe naglašavajući da se on oduvek zalagao za sprečavanje bilo kakvog zlostavljanja.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar