Svet
02.09.2019. 19:26
M.P.

ŠKOLSKA ZVONA VIŠE NE ZVONE ISTO: I posle 15 godina Beslan je zavijen u crno

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prvi septembar 2004. godine u Rusiji je počeo uobičajeno. Ponosni roditelji, bake, deke ispratili su svoje prvake u školu slaveći njihovo novo poglavlje u životu. Fotografisanje ispred škola, govori direktora, suze radosnice... Slične scene su se ponavljale u svakom većem gradu, manjem mestu, pa tako i u Beslanu, malom gradiću od svega 35.000 stanovnika na severoistočnoj granici ruske Republike Osetije.

Idila je razbijena prvim pucnjem, nekoliko minuta nakon što je sat pokazao 9 časova.

Zavladao je haos, panika, dvorište škole u Beslanu je odjekivalo od vrisaka.

"Spremala sam se da se obratim učenicima. Kada sam uzela mikrofon, počeli su da se čuju prvi pucnji. Svi smo pobegli u hodnik", priseća se petnaest godina kasnije Elena Ganijeva, tada učiteljica a danas direktorka Beslan škole 1.

Trideset čečanskih terorista, sledbenici Šamila Basajeva, najekstremnijeg čečenskog vođe, zauzelo je školu i izvelo je teroristički napad koji će ostati upisan u istoriju Rusije, a Beslan zauvek iz korena promeniti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/STR

Dok su se okrenuli i shvatili šta se dešava, 1.200 ljudi koji su svega nekoliko minuta ranije slavili život, bili su zarobljeni u fiskulturnoj sali. Bili su taoci.

Napad je bio do detalja organizovan o čemu svedoči i oprema sa kojom su teroristi raspolagali. Bili su opremljeni mobilnim telefonima, radio stanicama, gas maskama, naoiružani, sa čak dva policijska vučjaka.

Samo što je počela opsada, teroristi su izdvojili 20 ljudi, izveli ih u hodnik i streljali ih. Tako je sve počelo.

Bez vode, hrane, osnovnih životnih uslova, taoci su proveli verovatno najgora tri dana u svojim životima. Dok je u Moskvi osnovan krizni tim, u školu su ušli pregovarači koji su uspeli da se izbore da salu napusti 15 novorođenih beba. Međutim, ispostaviće se da je to bila najveća pobeda u ta tri dana.

Deca su se protiv velike vrućine borila tako što su se skidala u donji veš, a često su pila svoju mokraću kako ne bi dehidrirala.

Ekstremisti su imali samo jedan zahtev - momentalno povlačenje ruskih snaga iz Čečenije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/SERGEI CHIRIKOV EPA/SERGEI CHIRIKOV REPEAT - UNCROPPED VERSION EPA/SERGEI CHIRIKOV

Trećeg dana, medicinskim radnicima je dozvoljeno da ispred škole pokupe leševe. Istog dana je došlo i do presudne eksplozije u školi koja je bila okidač da ruske odbrambene snage krenu u borbu sa ekstremistima. Sa tenkovima i ostalim teškim naoružanjem ruske specijalne snage krenule su na školu. I uspele u svojoj zamisli, ali po strašnu cenu.

Epilog trodnevne opsade bio je 334 mrtvih, od čega čak 186 dece. Broj povređenih je bilo teško izbrojati, ali je poznato da je od posledica napada 126 ostalo hendikepirano, od kojih je 70 dece. Svi teroristi su ubijeni, osim jednog koji danas služi doživotnu kaznu...

"Rekli su mi da su moja supruga i ćerka Madina bile u fiskulturnoj sali sa ostalima... Tog trećeg septembra sam ih tražio po Beslanu. Po svim bolnicama i mrtvačnicama, ali one nisu bile tamo. Narednog dana otišao sam u Vladikavaz i bile su tamo. Bile su u mrtvačnici, tačno u prvom redu. Lice supruge je bilo neprepoznatljivo, a telo puno rana. Madina je izgubila nogu, a lice joj je izgorelo. Bila je neprepoznatljiva. Ali prepoznao sam je po naušnicama i po kosu - ono što je ostalo od kose...", reči su Volodina čoveka koji je tog dana izgubio sve.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/SERGEI CHIRIKOV

Beslan se od tog napada nikada nije oporavio. Krv kojom je grad plivao tih dana, isprana je suzama porodica koje su preživele tragediju, ali ožiljci su ostali zauvek i nikada neće izbledeti. Kao što ni Belsan nikada više neće biti isti.

Ogorčeni na reakciju vlasti koja se nije pokazala kao sposobna da ih zaštiti, 89 porodica se obratila Evropskom sudu za ljudska prava.

A njegova reakcija ni danas se ne sviđa Moskvi.

Evropski sud pravde tvrdi da je Rusija napravila ozbiljne propuste pri preduzimanju mera za sprečavanje masakra u školi. Sud u saopštenju navodi da je jednoglasno zaključio da je prekršen član 2. evropske Konvencije o ljudskim pravima (pravo na život) zbog toga što nisu preduzete preventivne mere, odnosno zbog korišćenja prekomerne sile.

"Vlasti su raspolagale dovoljno jasnim informacijama o planiranom terorističkom napadu u toj oblasti, povezanim sa obrazovnom institucijom. Ipak, nije dovoljno učinjeno da se spreči priprema tog napada i sastanak terorista", navodi se u odluci suda.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
epa000272657

Sud je 2017. godine naložio Rusiji da isplati gotovo tri miliona evra odštete porodicama žrtava i 88.000 evra za sudske troškove.

Sa zvaničnom odlukom suda Moskva se nikada nije složila več je smatra "apsolutno neprihvatljivom".

Beslan se ni danas nije oporavio, a ni školska zvona više ne zvone isto. Ona više ne označavaju samo kraj časova ili početak odmora, već odzvanjaju na patnju svih onih koji su se tog prvog septembra našli u prostorima škole.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
11°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve