SLAVOJ ŽIŽEK: Umerene demokrate preferiraju Trampa nad Sandersom

SLAVOJ ŽIŽEK: Umerene demokrate preferiraju Trampa nad Sandersom

EPA-EFE/ETIENNE LAURENT


Poznati slovenački filozof Slavoj Žižek u autorskom tekstu za Russia Today ističe da mnoge “umerene” demokrate preferiraju Donalda Trampa nad Bernijem Sandersom u trci za Belu kuću 2020. godine.

On podvlači da bi oni više voleli da Tramp zadrži američko predsedništvo nego da pobedi Sanders, ili neki drugi istinski levičar.

EPA-EFE/SHAWN THEW

EPA-EFE/SHAWN THEW

“U tom smislu oni su ogledalo republikanaca, poput Džordža Buša i Kolina Pauela, koji su javno izrazili podršku Hilari Klinton u trci 2016. godine”, navodi Žižek i dodaje da je ovonedeljna žestoka rasprava Demokratske stranke, jasno razotkrila dva tabora u njoj: “umerene” (predstavnike partijskog establišmenta čije je glavno lice Džo Bajden) i naprednije demokratske socijaliste (Berni Sanders, možda Elizabet Voren, plus četvoro mladih kongresmenki, čije je najpopularnije lice sada Aleksandra Okasio-Kortez).

Povezane vesti – Koji demokrata može da sruši Trampa

“Ova borba je, možda, najvažnija politička bitka koja se vodi danas bilo gde u svetu. Može se činiti da su umereni  ubedljivi. Na kraju krajeva, da li demokratske socijaliste nisu jednostavno previše radikalni da bi osvojili većinu glasača? Zar prava borba nije takmičenje za neodlučno umerene glasače koji nikada neće podržati muslimanke, poput Ilane Omar koji drži svoju kosu pokrivenom? A da li sam Tramp nije računao na to kad je brutalno napao “odred”, obavezajući tako celu Demokratsku stranku da iskaže solidarnost sa četiri devojke, uzdižući ih u status stranačkih simbola? Za centriste Demokratske stranke važno je da se oslobode Trampa i vrate normalnu liberalno-demokratsku hegemoniju koju su njegovi izbori poremetili”, podvlači Žižek, dodajući da je nažalost ova strategija već testirana:

“Hilari Klinton ju je sledila, a velika većina medija je mislila da ne može da izgubi izbore, jer je Tramp bio neupadljiv. Čak su je i dva republikanska predsednika Buš, otac i sin, podržali, ali ona je izgubila i Tramp je pobedio. Njegova pobeda je potkopala uspostavljanje desnice. Zar nije vreme da levica učini isto? Jer, kao i kod Trampa pre tri godine, oni imaju ozbiljne šanse za pobedu.”

Slavoj Zizek, Foto: Printscreen youtube

Slavoj Zizek, Foto: Printscreen youtube

Kako ističe, glavni ekonomisti predviđaju ekonomski kolaps SAD u slučaju pobede Sandersa, a politički analitičari strahuju od porasta totalitarnog državnog socijalizma.

“Istovremeno, umereni levi liberali saosećaju sa ciljevima demokratskih socijalista, ali upozoravaju da, nažalost, nemaju kontakt sa stvarnošću. Ipak, u pravu su: u SAD se pojavljuje nešto potpuno novo. Ono što je toliko osvežavajuće za levičarsko krilo Demokratske stranke jeste da su oni ostavili zaostale vode političke korektnosti, kao što je to nedavno viđeno u ekscesima pokreta “MeToo”. Iako čvrsto stoje sa antirasističkim i feminističkim borbama, oni se fokusiraju na socijalna pitanja poput univerzalne zdravstvene zaštite i ekoloških pretnji, itd. Daleko od ludih socijalista koji žele pretvoriti SAD u novu Venecuelu, levo krilo Demokratske stranke jednostavno je uvelo u SAD ukus dobre stare autentične evropske socijaldemokratije”, smatra Žižek.

Povezane vesti – Sanders: Ja znam odakle sam došao, zna li Tramp

Prema njegovim rečima, ono što je još važnije je da oni nisu samo glas radikalizovane mlade generacije.

“Njihova lica – četiri žene i starac – pričaju drugačiju priču. Da, oni jasno pokazuju da je većina mlađe generacije u SAD umorna. Takođe da su skeptični prema sposobnosti kapitalizma kakav znamo da se nosi sa problemima sa kojima se suočavamo, i da reč socijalizam za njih više nije tabu. Međutim, pravo čudo je koliko ljudi koji su udružili snage sa “starim belim ljudima” poput Sandersa predstavljaju stariju generaciju običnih radnika, ljude koji su često težili da glasaju za republikance ili čak za Trampa. Ovde se događa nešto što su svi partizani kulture i politike identiteta smatrali nemogućim: antirasisti, feministkinje i ekolozi su udružili snage sa onim što se smatralo “moralnom većinom” običnih radnih ljudi. Berni Sanders, a ne alt Right, pravi je glas moralne većine, ako ovaj izraz ima pozitivno značenje. Dakle, ne, eventualni uspon demokratskih socijalista neće garantovati Trampov ponovni izbor. Upravo su “umereni” u Demokratskoj stranci poručili Trampu, ne brinite, ako će Berni ili neko poput njega biti kandidat Demokratske stranke, nećemo stati iza njega – potajno želimo da pobedite.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar