Svet
11.05.2024. 17:10
R.E.

Nemačka

Sledi li nova velika seoba sa Balkana?

Nemačka, Nemačka zastava
Izvor: Shutterstock / canadastock

Sledi li nova velika seoba sa Balkana? Destinacija bi, ponovo, mogla da bude Nemačka, koja je i do sada bila konačno odredište za mnoge koji su bolji život tražili “preko grane“.

Nemačka, naime, od 1. juna ponovo menja pravila za građane Zapadnog Balkana. A po tim novim pravilima državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od tog datuma uživaće privilegovan pristup tržištu rada Nemačke, na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu.

To je zbog toga što je Nemačka odlučila da udvostruči broj viza koje će državljani ovih pet zemalja dobijati u svrhu rada, godišnje na 50.000, koje će od juna 2024. godine izdavati Federalna agencija za rad, prenosi “SchengenVisaInfo“.

Interesovanje za rad u Nemačkoj je, inače, veliko.

Regulativa za zemlje Zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. godine. Međutim, posle usvajanja novog Zakona o kvalifikovanoj imigraciji, Nemačka je odlučila da promeni pravila za ove građane ovih pet država Zapadnog Balkana. Kako je objašnjeno iz nemačke ambasade, nova pravila će se blagovremeno deliti, a do tada će se svi termini i dalje dodeljivati posredstvom sistema lutrije.

Državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije dozvoljen je ulazak u Nemačku s ciljem rada na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu.

Međutim, pošto je interesovanje građana ovih država za dobijanje radnih viza za Nemačku bilo veliko otkako je uredba stupila na snagu, Nemačka je odlučila da odobri termine za vizu ‒ na osnovu sreće.

Nemačke ambasade u ovih pet zemalja Zapadnog Balkana uspostavile su mesečni sistem izvlačenja lutrije koji nasumično bira pojedince kojima će biti dozvoljeno da zakažu termin za podnošenje zahteva za vizu. Registracioni period traje sedam dana.

Tokom ovog sedmodnevnog perioda, svi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije mogu da se registruju i nema potrebe da se proces registracije završava preko posrednika ili drugih agencija jer je reč o jednostavnom procesu.

Kandidati, međutim, moraju da imaju na umu da im je dozvoljeno da se registruju samo jednom. Štaviše, ne mogu naknadno menjati podatke, a takođe im nije dozvoljeno da prenesu svoj termin na drugu osobu. One koje sistem lutrije izabere obaveštavaju nemačke vlasti i oni će tada moći da pokrenu proces podnošenja zahteva za vizu.

Podaci pokazuju da je na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu oko 76.000 državljana Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije krajem 2023. imalo dozvole u Nemačkoj. Ovo je predstavljalo povećanje od 22 odsto u odnosu na 2022. kada je Nemačka imala oko 62.000 radnika koji su imali dozvole za rad iz ovih zemalja.

Prema nemačkom saveznom zavodu za statistiku Destatis, kosovski državljani činili su najveću grupu radnika u Nemačkoj koji su boravili prema ovoj uredbi na kraju 2023. godine.

Do kraja ove godine očekuje se i da će Nemačka registrovati veliki broj radnika iz zemalja Zapadnog Balkana po osnovu istog propisa, koji je novim Zakonom o kvalifikovanoj imigraciji postao trajni.

Nemački podaci, doduše još iz 2018. godine, pokazivali su da od oko 19,3 miliona nemačkih građana koji vode poreklo od imigranata, 2,6 miliona dolazi sa prostora Balkana. A od toga, iz Srbije, prema procenama nemačkog Ministarstva spoljnih poslova, dolazi između 400.000 i 800.000 građana.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve