Svet
25.10.2023. 19:55
Beta-AP

Položena zakletva

Slovačka dobila novu Vladu

1
Izvor: Beta / AP / Petr David Josek

Slovačka je dobila novu vladu na čelu sa povratnikom na premijersku funkciju, populistom Robertom Ficom, koji namerava da prekine vojnu pomoć svoje zemlje Ukrajini dok se ona bori protiv ruske invazije.

Fico je preuzeo dužnost premijera po četvrti put nakon što je njegova levičarska stranka Smer, pobedila 30. septembra na parlamentarnim izborima u Slovačkoj.

Stranka je osvojila 42 mesta u parlamentu koji ima 150 poslaničkih mesta, a predizbornu kampanju je vodila na proruskim i antiameričkim porukama.

Fico je formirao parlamentarnu većinu potpisivanjem sporazuma o koalicionoj vladi sa levičarskom strankom Hlas i ultranacionalističkom Slovačkom nacionalnom partijom.

Hlas, predvođen bivšim Ficovim zamenikom u Smeru, Peterom Pelegrinijem, dobio je 27 mesta.

Pelegrini se razišao sa Ficom nakon što je skandalima pogođeni Smer izgubio na prethodnim izborima 2020. godine.

Pelegrini je zamenio Fica na funkciji premijera nakon što je ovaj bio primoran da podnese ostavku pod pritiskom velikih uličnih protesta zbog ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove verenice 2018. godine.

Ponovno okupljanje Fica i Pelegrinija bilo je ključno za stvaranje nove vlade, a treći partner, Slovačka nacionalna partija, izrazito je proruska i osvojila je 10 mesta u parlamentu.

Ficova pobeda mogla bi da označi dramatičan preokret u spoljnoj politici zemlje i mogla bi da naruši krhko jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO.

1
Izvor: Beta / AP / Petr David Josek

Fico će imati prvu priliku da iznese svoje stavove na dvodnevnom samitu lidera EU u Briselu koji počinje u četvrtak.

Slovačka, zemlja od 5,5 miliona ljudi, do sada je bila nepokolebljiva u podršci Ukrajini otkako je Rusija okupirala velike delove te zemlje u februaru 2022. godine. Ona je Kijevu davala oružje i otvorila je granice za izbeglice.

Dok je bio premijer, Fico je imao karijernog diplomatu na mestu ministra spoljnih poslova, a sada se opredelio za svog lojalistu i zamenika u Smeru, Juraja Blanara, koji nema iskustva u diplomatiji.

Fico je obećao da će voditi "suverenu" spoljnu politiku.

On se protivi evropskim sankcijama Rusiji, postavlja pitanje da li Ukrajina može da protera ruske trupe sa svog tla i želi da blokira ulazak te zemlje u NATO.

Fico smatra da SAD i EU ne treba više da šalju oružje Kijevu, već da iskoriste svoj uticaj kako bi primorali Rusiju i Ukrajinu da sklope kompromisni mirovni sporazum.

1
Izvor: EPA / JAKUB GAVLAK

Fico ponavlja tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina da ukrajinska vlada navodno vodi nacističku državu od koje je Rusima na istoku zemlje potrebna zaštita.

Nova vlada tek treba da objavi politički program, ali je Fico već sugerisao da će taj program obuhvatiti oštar stav protiv migracija i nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva.

Jedan broj novih ministara povezan je sa kampanjama dezinformacija, ili su poznati po širenju lažnih vesti, uključujući ministarku kulture Martinu Simkovicovu, koju je predložila Slovačka nacionalna partija.

Prethodna vlada nakon pobede nad Smerom 2020. godine poslala je na sud ili u zatvor desetine visokih zvaničnika, policajaca, sudija, tužilaca, političara i poslovnih ljudi povezanih sa Smerom zbog korupcije i drugih krivičnih dela.

Sam Fico i njegov bivši ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak dobili su prošle godine krivične prijave za stvaranje kriminalne grupe i zloupotrebu položaja.

Kalinak je u novoj vladi ministar odbrane.

Fico, poznat po tiradama protiv novinara, vodio je kampanju protiv migranata i seksualnih manjina i pretio da će otpustiti istražitelje iz Nacionalne kriminalističke agencije, kao i specijalnog tužioca koji se bavi najtežim zločinima i korupcijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve