SLOVAČKA: Još dva zvaničnika bliska Ficu podnela ostavke, “kategorički” odbijaju povezanost sa ubistvom novinara

SLOVAČKA: Još dva zvaničnika bliska Ficu podnela ostavke, “kategorički” odbijaju povezanost sa ubistvom novinara

Foto: Beta/AP/Bundas Engler


Dva slovačka zvaničnika bliska premijeru Robertu Ficu, za koje se u priči ubijenog slovačkog novinara navodi da su povezani sa organizovanim kriminalom, podnela su juče ostavke.

Sa položaja su se povukli glavna državna savetnica u vladinoj kancelariji Marija Troškova, inače bivša manekenka, i sekretar slovačkog saveta za bezbednost Vilijam Jasanj, prenosi AP.

U zajedničkom saopštenju, Troškova i Jasanj navode da su šokirani ubistvom slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove devojke Martine Kušnirove, čija su ustreljena tela pronađena u nedelju uveče u njihovoj kući u mestu Velka Mača, istočno od Bratislave.

Troškova i Jasanj su, takođe, uputili saučešće njihovim porodicama i “kategorički” odbacili bilo kakvu povezanost sa njihovim ubistvom.

Dvoje zvaničnika je podnelo ostavke dok se ne završi istraga o ubistvu, navodi američka agencija.

U priči koja je je danas objavljena na novinskom portalu Aktuality.sk, za koji je Kucijak radio, on opisuje aktivnosti članova italijanske kriminalne grupe Ndrangeta u istočnoj Slovačkoj.
Kucijak navodi da je ta grupa bila povezana s Marijom Troškovom i Vilijamom Jasanjom.

Nekoliko sati pre nego što su Troškova i Jasanj podneli ostavke, sa funkcije se povukao i slovački ministar kulture Marek Madarič, dugogodišnji saveznik premijera Roberta Fica.

– Iskreno govoreći, kao ministar kulture ne mogu da podnesem da jedan novinar bude ubijen za vreme mog mandata – rekao je Madarič na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, preneo je Rojters.

Inače, Kucijakova priča ukazuje na umešanost italijanskog preduzetnika navodno povezanog sa kalabrijskom mafijom u slovačke farme i kompanije koje se bave energetikom.

U trenutku kada je ubijen, Kucijak je radio na istraživanju o čoveku kojeg je italijanska policija označila kao veoma opasnu osobu, naveo je EU Observer.

ISTRAGA U SLOVAČKOJ: Uhapšene dve osobe koje se dovode u vezu sa ubistvom novinara

RADIO NA PRIČI O ORGANIZOVANOM KRIMINALU: Italijanska mafija možda stoji iza ubistva slovačkog novinara

SLOVAČKA: Ubijen istraživački novinar, vlada nudi milion evra za informaciju

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar