Svet
08.03.2018. 16:57
R.E./Tanjug

SLUČAJ AVIJATIČARKE KOJA JE NESTALA IZNAD PACIFIKA: Kosti sa Nikumarora ipak pripadaju Ameliji Erhart?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prema najnovijoj naučnoj studiji, kosti pronađene na pacifičkom ostrvu Nikumaroro propadaju Ameliji Erhart, uprkos forenzičkoj analizi iz 1941. godine prema kojoj te kosti pripadaju muškarcu, prenosi "Vašington post".

Erhart je prva žena avijatičar, koja je sama preletela Atlantski okean i koja bi verovatno bila prva žena koja bi sama letela oko sveta avionom da nije nestala iznad PacifiČkog okeana 1937. godine.

https://twitter.com/ladbible/status/971471713157484544

Prema studiji "Amelija Erhart i kosti sa Nikumarora" koju je napisao profesor Univerziteta u Tenesiju Ričard Janc te kosti su decenijama bile enigma, a mnogi su spekulisali i da je Erhart umrla na ostrvu nakon pada aviona.

Kosti je otkrila britanska ekspedicija istražujući ostrvo tražeći naselja, navodi se u studiji i dodaje da je jedan od članova ekspedicije naredio istraživanje cele oblasti nakon što su otkrili ljudsku lobanju.

Tako su otkrivene i ostale kosti i nešto što je ličilo na žensku cipelu, a kasnije i kutija namenjena čuvanju navigacionog instrumenta koji se koristi za letenje i bocu benediktanskog biljnog likera.

- U to vreme postojala je sumnja da se radi o ostacima Amelije Erhart - napisao je Janc u studiji.

Naredne godine kosti su poslate na Fidži na analizu. Janc je te kosti uporedio s Erhartovim kostima i zaključio da se mere slažu. On je to uradio pomoću kompjuterskog programa koji utvrđuje pol i skeletne mere, a koji obično koriste forenzički antroplolozi širom sveta.

Janc je uporedio dužinu kostiju sa merama Erhartove, kortisteći njenu visinu, težinu, oblik tela i proporcije zasnovane na fotografijama i postojećim informacijama na njenim dozvolama za vožnju aviona i automobila.

Prema njegovom otkriću, kosti Erhartove su slične Nukumaroro kostima.

- Male su šanse da bi neka druga osoba mogla imati toliko sličnosti s kostima Earhartove - smatra Janc.

Amelija Earhart je prva žena koja je avionom preletela Atlantski okean, a nestala je 1937. tokom pokušaja leta oko sveta.

Njen nestanak izazvao je jednu od najvećih potraga u istoriji avijacije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
21°C
29.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve