SMEJAO SE KAO LUD TRAMPOVIM IZJAVAMA: Dan Kost se narugao Trampovom pozivu upućenom predsedniku Rusije

SMEJAO SE KAO LUD TRAMPOVIM IZJAVAMA: Dan Kost se narugao Trampovom pozivu upućenom predsedniku Rusije

YouTube


Dan Kots, direktor Nacionalne obaveštajne službe, dao je urnebesnu izjavu medijima na bezbednosnom forumu u Koloradu, nakon što ga je novinarka NBC-a obavestila da je Bela kuća preko Tvitera objavila kako je predsednik Donald Tramp, pozvao ruskog predsednika, Vladimira Putina, da dođe u posetu na jesen.

“Recite to ponovo”, tražio je Kost, uz napad smeha i nevericu. A kada je konačno prestao da se smeje, posle dramske pauze, Kost je dodao da bi takav događaj bio nešto zaista posebno i da bi voleo da ga vidi.

Kostova izjava predstavlja komičan prikaz Trampovog okretanja američke spoljne politike i izvrtanja predsedničkog kodeksa ponašanja naglavice, još od čuvenog samita sa Vladimirom Putinom u Helsinkiju, kada je bio pun poštovanja prema ruskom predsedniku, prenosi “Si-En-En” (CNN).

Gotovo neverovatni događaji proteklih dana izazivaju rastuću debatu u Vašingtonu, i u medijima, o tome da li Rusija zaista ima neke inkriminišuće obaveštajne podatke o Trampu, koji utiču na njegovo ponašanje prema Putinu. Do sada nije bilo javno dostupnih dokaza koji podržavaju tu tezu, ali Stiv Hol, bivši šef ispostave CIA u Moskvi, u četvrtak je dao upozorenje “Si-En-En-u”, koje će imati neshvatljive politicke posledice, u slučaju da se potvrdi.

“Pre sastanka u Helsinkiju nisam bio spreman da odem u najmračniji deo sobe da kažem da postoji kompromat (komromitujuće informacije) o Donaldu Trampu. Posle… kada sam video kako se ponaša prema Putinu na način koji je jednostavno neobjašnjiv, jedini zaključak do kojeg mogu da dođem je… mislim da postoje informacije i podaci koji ukazuju na to da zaista postoje kompromitujuće informacije, koje Vladimir Putin ima o Donaldu Trampu. Zbog čega bi se inače tako ponašao prema njemu?”, ističe Hol.

Međutim, za američki narod ovo nije jedino poniženje. Kots je priznao da i dalje ne zna šta se dogodilo tokom skoro dvočasovnog sastanka u Finskoj, kada su se dva predsednika sastala sama, odnosno samo sa prisutnim prevodiocima. To ukazuje da su sadržaji sastanka Trampa još misterija i najvišim nivoima njegove vlade.

Putinova poseta će biti kontroverzna jer će dovesti protivnika SAD optuženog da je organizator šeme, koja je trebalo da pomogne Trampu da pobedi u približno istom trenutku, kada se u Americi održavju srednjoročni izbori, za koje američke obaveštajne agencije već veruju da mogli biti na meti mešanja Rusije.

Postoje indikatori koji pokazuju da Tramp veruje da bi Putinova poseta mogla da mu pomogne – s obzirom da su u četvrtak objavljena istraživanja “CBS njuza”, koja pokazuju da 68 posto republikanaca odobrava način na koji je Tramp rukovodio samitom.

Bivši direktor CIA Mišael Hajden, koristio je analogiju obaveštajne zajednice, kako bi ukazao na to da je Trampov poziv Putinu imao nameru da demonstrira njegovo uverenje da se sastanak u Finskoj dobro završio.

“Tramp priča o predsedniku da je bio jak , da je bio efektan, i da je to bio uspešan sastanak. Možda je on jedini u Vašingtonu koji to govori, ali to je njegova prica i on se drži toga”, ističe Hajden.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar