“SMRT ZA HONG KONG”: Zašto građani protestuju protiv izručenja Kini

“SMRT ZA HONG KONG”: Zašto građani protestuju protiv izručenja Kini

AP Photo/Vincent Yu, File


Nasilni sukobi izbili su u Hong Kongu kada je policija pokušala da spreči demonstrante da upadnu u gradski parlament. Na ulice je izašlo na desetine hiljada građana kako bi se suprotstavili planovima vlade da usvoji zakon o ekstradiciji koji podrazumeva, između ostalog, izručenja Kini.

Policija je koristila gumene metke, suzavac, peper sprej i palice da bi rasterala demonstrante. Zabeleženo je da je jedan od učesnika protesta u okršaju s policijom zadobio povredu glave. Građani “moraju zaustaviti nasilje”, rekao je šef policije Stephen Lo, upozorivši stanovnike da se drže podalje od “nereda”.

AP Photo/Kin Cheung

AP Photo/Kin Cheung

Debata o predlogu zakona trebalo je da počne za nekoliko časova, ali su zvaničnici Zakonodavnog saveta rekli da će odložiti drugo čitanje do datuma koji će biti kasnije određen. Uprkos protivljenju opozicije, vlada pokušava da “progura” zakon o izručenju i očekuje se da će konačno glasanje biti održano 20. juna, pišu zapadni mediji.

Ovo su inače, jedni od najvećih protesta u istoriji Hong Konga, a procene su da je na ulice izašao svaki sedmi građanin. Kako se ističe, ljudi su zabrinuti zbog zakona koji će podrazumevati izručenje drugim državama sa kojima Hong Kong nema sporazume, uključujući Kinu. Odluku o izručenju moraće da donesu sudije. A veliki broj njih već sada je protiv ovakvog predloga i strahuje da može doći do ozbiljnog ugrožavanja nezavisnosti sudstva.

Iako vlasti u Pekingu tvrde da će samo prestupnici biti izručeni Kini i da se to neće odnositi na političke i religiozne prestupe, u Hong Kongu veruju da taj akt ugrožava autonomiju ovog regiona. Naime, ovaj administrativni deo Kine ima svoj pravosudni sistem i granice. Međutim, kineske vlasti oduvek pažljivo prate dešavanja na ovom delu teritorije, koji oduvek traži veću autonomiju.

AP Photo/Vincent Yu

AP Photo/Vincent Yu

Proteste predvode nevladine organizacije i dosad se nijedna ličnost nije istakla kao predvodnik demonstracija. Kina je upozorila zapadne države da se ne mešaju u njihova unutrašnja pitanja, ističući da je čitava priča “prenaduvana”.

Glavni slogan protesta je “Fan sung zung”, što znači “protivljenje slanju u Kinu”. Zanimljivo je da “sung zung” u prevodu znači “videti mrtvog rođaka”, koji objašnjava stav većine građana da je zakon o ekstradiciji zapravo “smrt” za Hong Kong.

Jedan od demonstranata, 55-godišnji laboratorijski tehničar koji se predstavio samo kao Chan, rekao je za Guardian:

“Ja sam ovde za Hong Kong, za našu sledeću generaciju. Ne verujemo Kini. Pravila i zakoni mogu se proizvoljno primenjivati i to se već može videti ovde”, rekao je on, navodeći nedavne diskvalifikacije prodemokratskih zakonodavaca i zatvaranje lidera pokreta “Occupi Central 2014”. Čan je rekao da će, ako zakon bude usvojen, pretvoriti svoju štednju u američke dolare i da će pokušati da se preseli u inostranstvo.

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar