Svet
02.11.2020. 14:12
Tanjug

Američki uzbunjivač, bivši

Snouden zatražio rusko državljanstvo

h_53017455.jpg

Američki uzbunjivač, bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije koga traži Vašington, Edvard Snouden (37) i njegova supruga Lindzi zatražili su

Američki uzbunjivač, bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije koga traži Vašington, Edvard Snouden (37) i njegova supruga Lindzi zatražili su rusko državljanstvo kako ne bi bili primorani da se odvajaju od sina čije rođenje očekuju uskoro, u doba pandemije i zatvorenih granica.

Prema rečima ruskog advokata Anatolija Kučerena koji zastupa Snoudenove, par očekuje rođenje deteta krajem decembra.

Snouden je pobegao iz SAD i dobio azil u Rusiji nakon što je 2013. godine obelodanio poverljive podatke o širokoj operaciji domaćeg i međunarodnog nadzora koji je vršen po nalogu američke Agencije za nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters.

[caption id="attachment_236085" align="alignnone" width="676"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Amerika već godinama zahteva izručenje Snoudena koji je u SAD optužen za krivično delo špijunaže.

"Lindzi i ja ostajemo Amerikanci i vaspitavaćemo našeg sina u duhu vrednosti Amerike koju volimo i slobodnog izražavanja mišljenja. Želimo da se naš sin osećao kao kod kuće gde god da živi", rekao je Edvard Snouden.

Rusija je Snoudenu odobrila stalni boravak, što je znak da bi mogao dobiti i rusko državljanstvo, a američki predsednik Donald Tramp je u avgustu izjavio da razmatra moguićnost da Snoudenu oprosti za delo koje mu se stavlja na teret.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve