Svet
05.09.2022. 23:05
Beta

Kina

Solarna bespilotna letelica obavila prvi let

Avion na solarnu energiju
Izvor: Shutterstock

Kineska nezavisno razvijena velika bespilotna letelica (UAV) na solarni pogon, QMX50, uspešno je obavila svoj prvi let u Julinu, u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi, saopštila je Kineska korporacija za avionindustriju (AVIC), prenosi agencija Sinhua.

QMX50 je poleteo 3. septembra u 17:50. i bezbedno sleteo posle 26-minutnog leta, navodi AVIC, vodeći proizvođač aviona uKini.

QMX50 je razvio Prvi avionski institut AVIC - a i sve komponente sistema aviona su bile u dobrom stanju nakon uspešnog prvog leta, saopštio je AVIC.

To je prvi UAV male brzine na velikim visinama sa super-visokim odnosom širine i visine, prvi veliki model UAV sa konfiguracijom sa dva trupa i prva velika potpuno električna UAV platforma koju pokreće isključivo solarna energija koju je razvio AVIC, navodi kineski proizvođač.

QMX50 veliki UAV može da obavlja misije na velikim visinama i dugotrajne letove koristeći efikasnu i zelenu solarnu energiju.

Letelica može da obavlja različite misije u vazduhu, uključujući izviđanje na velikim visinama, praćenje šumskih požara, praćenje atmosferske sredine, geografsko mapiranje i komunikacioni relej, između ostalog.

Uspešan prvi let QMX50 postavio je čvrstu osnovu za dalji razvoj velikih bespilotnih letelica na solarni pogon, saopštio je  AVIC, dodajući da će pomoći kineskom razvoju nove energije, kompozitnih materijala i tehnologija za kontrolu leta i poboljšati njene sposobnosti u izvođenju misija u bliskom svemiru, prenosi Sinhua.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šetaš parkom i pogodi te smeće iz svemira?! Može i vama da se desi!
Svemirski otpad

Verovali ili ne

19.08.2022. 09:10

Šetaš parkom i pogodi te smeće iz svemira?! Može i vama da se desi!

Kada je 1957. u svemir lansiran satelit "Sputnjik“, počelo je takozvano "svemirsko doba“. Međutim, ovaj trijumfalni podvig inženjerstva stvorio je veliki problem, jer je doveo do pojave svemirskog otpada.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve