Svet
22.05.2024. 11:56
Beta-AFP

Španija, Irska, Norveška

Tri zemlje objavile PRIZNAVANJE PALESTINE, Izrael odmah reagovao

1
Izvor: Beta / AP / Emilio Morenatti

Španija, Norveška i Irska saopštile su danas koordiniranu odluku o priznavanju palestinske države u nadi da će navesti druge zemlje da učine isto.

Irski premijer Sajmon Haris pozdravio je "istorijski dan", dok su njegove kolege iz Norveške i Španije Jonas Gar Stjore i Pedro Sančes uputili "snažan poziv" drugim zemljama da učine isto.

"Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznajemo državu Palestinu, a svako od nas će preduzeti sve korake na nacionalnom nivou koji su neophodni da bi ta odluka imala dejstvo. Uveren sam da će nam se još zemalja pridružiti preduzimanjem ovog važnog koraka narednih nedelja", kazao je irski premijer Haris.

Irska vlada tvrdi da se ovim priznanjem pruža podrška rešenju izraelsko-palestinskog sukoba koji bi uključivao dve države. Skaj njuz navodi da je to, po mišljenju vlasti u Dablinu, od ključne važnosti za trajni mir u tom regionu u kojem od oktobra i napada Hamasa traje ofanziva Izraela u Pojasu Gaze.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova nakon objava Španije, Norveške i Irske saopštilo je da poziva "na hitne konsultacije“ svoje ambasadore u zemljama koje su najavile priznavanje Palestine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve