Svet
26.04.2023. 08:05
R.E./Klima 101

Velika briga

Španija muku muči sa sušama

Suša
Izvor: Shutterstock

Španski premijer Pedro Sančez je prošle nedelje u parlamentu izjavio da smatra da će akutna suša postati jedna od vodećih briga za zemlju tokom narednih godina i da će se ovaj problem naći u središtu političkih i teritorijalnih debata.

Uprkos tome što je ovaj mesec u ostatku Evrope relativno vlažan i pretežno hladniji, Španija trenutno prolazi kroz period izuzetno sušnih uslova i surovih vrućina koje prete da obore rekord za najvišu temperaturu u aprilu.

Prema vremenskoj prognozi za 26. april, širom zemlje očekuju se temperature u rasponu od 35 do 38 °C, pa čak i 39 °C u Sevilji. To je više od prethodne najviše aprilske temperature od 37,4 °C izmerene u gradu Mursija na jugoistoku Španije 2011. godine.

Ali u svetlu klimatskih promena ovo nije nikakva novina za zemlju na jugu Evrope. Prošla godina bila je šesta najsušnija i najtoplija otkako se vodi evidencija u Španiji, za 1,3 °C toplija od proseka šezdesetih godina prošlog veka.

Visoke temperature i manjak padavina traju već tri godine unazad tako da zemlja prolazi kroz dugotrajni period suše. Sve je evidentnije da je pred Špancima još jedna godina koju će obeležiti toplotni talasi i šumski požari. Prema aktuelnim proračunima, i tokom leta prognoziraju se temperature više od uobičajenih.

Jedan od regiona najteže pogođenih sušom je Katalonija na severoistoku Španije. Ovu autonomnu zajednicu, u kojoj se nalazi Barselona, naseljava 7,5 miliona ljudi.

U Kataloniji bi, kako navode vlasti, u septembru mogla da nastupi vanredna situacija usled suše. Nivoi u rezervoarima vode kojima se snabdeva tamošnje stanovništvo smanjili su se na svega 27% kapaciteta, piše Dojče Vele, prenosi Klima 101.

Predsednik katalonske vlade, Pere Arogones, opisao je sušu kao jednu od najgorih u poslednjih pedeset godina i najgori problem sa kojim se trenutno suočavaju.

Kako je navela Dragana Bojović sa Centra za superračunarstvo u Barseloni u intervjuu za naš portal, priprema javnosti za nestašice vode u Španiji, do kojih će neminovno doći, počela je pre više meseci.

„Najpre su ukinute javne fontane, što su posetioci sigurno primetili, zatim su se pojavila obaveštenja da parkovi i zelene površine prestaju da se zalivaju, a najzad i apeli da se počne sa štednjom vode”, kazala je Bojović. „Sve ovo ima za cilj da se vodni resursi što duže održe, kao i da restrikcije ne budu preveliki šok.”
 

Postoji mogućnost ograničenja upotrebe vode u poljoprivredi i industriji što se već desilo u novembru 2022. u Kataloniji. Merama je tada takođe zabranjeno da se voda koristi za pranje vozila i punjenje bazena.

Klimatske promene prouzrokovale su učestalije i intenzivnije toplotne talase u mnogim mediteranskim zemljama koji su praćeni dramatičnim posledicama kao što su suše, ekstremno visoke temperature, šumski požari i propale žetve.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Suša otkrila španski Stounhendž
kamenje, stene

Zanimljivo

21.08.2022. 22:25

Suša otkrila španski Stounhendž

Španija se trenutno bori sa jednom od najgorih suša ikada, ali osim velikih problema, suša je donela i nešto dobro. Arheolozima je pružena prilika da bolje prouče drevno kamenje, Dolmene Gvadalperala, koje je nakon nekoliko decenija postalo vidljivo.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve