Svet
28.05.2024. 14:17
Beta/AFP

Velika odluka

Španija je ZVANIČNO priznala državu Palestinu

1
Izvor: Beta/AP / Bernat Armangue

Španska vlada je na sastanku usvojila ukaz kojim se zvanično priznaje država Palestina, objavio je portparol vlade Pedra Sančesa.

U kratkoj izjavi jutros uoči zvanične odluke vlade španski premijer Sančes ocenio je da to priznanje, koordinisano sa Irskom i Norveškom, predstavljaju "neophodnost" za "postizanje mira" između Izraelaca i Palestinaca.

Španija, Irska i Norveška zvanično priznaju palestinsku državu, što Izrael osuđuje kao nagradu Hamasu za više od sedam meseci rata u Gazi.

Tri evropske zemlje veruju da njihova inicijativa ima snažan simboličan uticaj koji će po svoj prilici ohrabriti druge da slede njihov primer.

Priznanje Palestine su prošle nedelje pojedinačno objavili premijeri te tri zemlje, a danas to čine  zvanično zajedno.

Irski premijer Sajmon Haris rekao je danas pred sastanak svog kabineta na kome će se formalno objaviti odluka o priznavanju Palestine, da je to "važan trenutak koji šalje signal svetu da kao zemlja možete da preduzmete praktične akcije da pomognete da se održi u životu nada za rešenjem sa dve države u vreme dok nažalost drugi nastoje da ga bombama pošalju u zaborav".

Norveški ministar spoljnih poslova Espen Bart Eide rekao je u saopštenju da je više od 30 godina Norveška bila jedna od zemalja koja se najviše zalagala za palestinsku državu.

"Danas kada Norveška zvanično priznaje Norvešku kao državu predstavlja međaš u odnosima Norveške i Palestine", rekao je Eide. 
 

Norveška, koja za razliku od Španije i Irske nije članica EU ali se često usaglašava sa njenom spoljnom politikom, predala je diplomatske dokumente palestinskoj vladi tokom vikenda uoči zvaničnog priznanja. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve