Svet
28.05.2024. 10:45
Beta

Pedro Sančes

Španski premijer o priznanju države Palestine: "Istorijska odluka"

1
Izvor: BEta/Europa Press / Eduardo Parra

Priznanje države Palestine je "neophodnost" da bi se postigao mir između Izraelaca i Palestinaca, pored toga što se radi o pitanju "istorijske pravde", rekao je danas španski premijer Pedro Sančes.

U kratkoj izjavi na španskom i engleskom nekoliko sati pre nego što španska vlada na sastanku bude zvanično priznala državu Palestinu, kako je najavljeno, Sančes je dodao da ta odluka nije doneta "ni protiv koga, a najmanje protiv Izraela", koji je, kako je rekao, prijateljski narod koji Španija poštuje, ceni i sa kojim hoće da "ima najbolje moguće odnose".

Irska i Norveška takođe su najavile da će zvanično priznati državu Palestinu. Izrael tu odluku osuđuje kao nagradu palestinskom islamističkom Hamasu za više od sedam meseci rata u Gazi.

"Ovo je istorijska odluka koja ima jedan cilj, a to je da pomogne Izraelcima i Palestincima da postignu mir", rekao je Sančes na ulasku u premijersku palatu u Madridu, u televizijskom obraćanju. 
 

Sančes koji je najavio odluku svoje zemlje o priznanju pred parlamentom prošle nedelje, mesecima je obilazio evropske i bliskoistočne zemlje da bi prikupio podršku za priznanje i za primirje u Gazi. 

Sančes je pozvao na trajni prekid vatre, pojačanje humanitarne pomoći Gazi i oslobađanje talaca koje Hamas drži od napada na Izrael 7. oktobra koji je podstakao odgovor Izraela.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve