Svet
10.04.2024. 15:29
Beta

UN

"Izrael čini genocid u pojasu Gaze"

1
Izvor: EPA / MOHAMMED SABER

Specijalna izvestiteljka UN za okupirane palestinske teritorije Frančeska Albaneze izjavila je danas u Strazburu da Izrael čini genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze.

Albaneze je u Evropskom parlamentu kazala da su izraelski izvršni i vojni zvaničnici namerno pogazili uslove pod kojima države mogu da pribegnu ratu ili upotrebi oružane sile uopšte.

"Podmetanjem da sprovode odbrambenu akciju, Izrael legitimizuje genocidno nasilje nad palestinskim stanovništvom pojasa Gaze", kazala je ona.

Specijalna izvestiteljka UN je kazala da se ono što se događa u Gazi razlikuje od drugih genocida po tome što se Izrael služi kamuflažom humanitarne akcije kojom pokušava da se opravda ukazujući na nasilje koje je počinio Hamas.

"Izrael je odogovoran za sistematsko ubijanje palestinskih civila, upotrebu nezakonitog oružja, uništavanje vitalne civilne infrastrukture, namerno gađanje svih bolnica u Gazi i izazivanje gladi stanovništva, što prevazilazi ratne zločine i zločine protiv čovečnosti", kazala je ona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve