Svet
27.09.2022. 08:41
Beta

Eksperiment

Spektakl na nebu: NASA letelica udarila u asteroid, namerno (FOTO)

1
Izvor: Beta / Johns Hopkins APL/NASA / Steve Gribben

Letelica američke svemirske agencije NASA namerno je u noći između ponedeljka i utorka udarila u asteroid sa ciljem da ga skrene sa njegove putanje u probnoj misiji bez presedana koja treba čovečanstvu da pokaže da li će moći da se odbrani od potencijalne buduće pretnje.

Letelica Nase, manja od automobila, udarila je svoju metu brzinom većom od 20.000 kilometara na sat u predviđeno vreme (1.14 po srednjoevropskom vremenu), prenosi Frans pres.
 

Timovi Nase okupljeni u kontrolnom centru misije u Lorelu u američkoj državi Merilend, s oduševljenjem su pratili spektakularne snimke asteroida kako se približava neposredno pre sudara.

Galaktički veliki udarac dogodio se na udaljenosti od 9,6 miliona kilometara, sa svemirskom letelicom nazvanom Dart koja je udarila u asteroid od 160 metara nazvan Dimorfos brzonom od 22,500 kilometra na sat.

1
Izvor: Beta / Johns Hopkins APL/NASA / Steve Gribben

Naučnici su očekivali da će udarcem da se napravi krater, izbaci kamenje u svemir i najvažnije da se malo promeni orbita asteroida.

Iako je udarac bio odmah očigledan, radio signal Darta je odjednom prekinut, biće potrebno više dana ili nedelja pre nego što se utvrdi u kolikoj meri je promenjena putanja asteroida.

Očekuje se da putanja bude promenjena jedan stepen, što ne zvuči da je mnogo, ali naučnici kažu da će to predstavljati znatnu promenu tokom godina, prenosi AP.

Naučnici i sturčnjaci za odbranu planete više vole da malo pomere preteći asteroid ili kometu sa putanje, nego da ih raznesu i stvore više delova koji bi mogli da padnu na Zemlju.

Misija koja je koštala 325 miliona dolara predstavljala je prvi pokušaj promene položaja asteroida ili nekog prirodnog objekta u svemiru.

"Dinosaurusi nisu imali svemirski program da znaju šta dolazi, ali mi imamo", rekla je viši stručnjak Nase za klimu Ketrin Kalvin u osvrtu na masovno izumiranje dinosaurusa pre 66 miliona godina koje je, veruje se, izazvano velikim udarcem asteroida, vulkanskim erupcijama ili obe te pojave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NASA (@nasa)

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kina planira komercijalna svemirska putovanja...
Svemir, Zemlja, satelit

Od 2025.

19.09.2022. 09:00

Kina planira komercijalna svemirska putovanja...

Kina namerava da pošalje prvu grupu komercijalnih putnika u suborbitalni svemir 2025. godine, sa svakim letom po ceni između dva i tri miliona juana (oko 287.000 do 430.800 dolara), rekao je stručnjak za rakete Jang Jićang, prenosi Kineska medijska grupa.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
02.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve