SPREMNI ZA SEZONU: Grčka otvorena za turiste od 15. jula

SPREMNI ZA SEZONU: Grčka otvorena za turiste od 15. jula

EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI


Turisti će u Grčku ponovno moći da dolaze u julu, rekao je zastupnicima jedan od čelnika grčke vlade, dok je Danska za sada odbacila ideju otvaranja granica za turiste.

“Za turizam ćemo se otvoriti 1. jula”, rekao je u parlamentu državni ministar Giorgos Gerapetritis. Detalje o ponovnom pokretanju turističke industrije, uključujući finansijsku potporu, utvrdiće se 15. maja, dodao je, prenosi Index. hr.

Gerapetritisova najava je na tragu izjave premijera Kiriakosa Micotakisa iz razgovora za CNN u ponedeljak da se prvo moraju utvrditi protokoli za sigurno putovanje.

Turistička industrija čini 30 odsto grčkog BDP-a i daje najveći pojedinačni doprinos proračunu.

Pandemija Covida-19 stvorila je paniku među hotelijerima, turističkim agencijama, ugostiteljima i s njima povezanim privrednim granama, a trećina njih se pribojava stečaja.

 EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI

Procene su da je Grčka usled pandemije izgubila 22 milijarde evra i 45.000 radnih mesta.

Danska za sada nema nameru da otvori svoje granice za turiste

S druge strane, Danska za sada nema nameru da svoje granice otvori za turiste koji bi voleli da je posete.

“Po sadašnjem stanju, turisti ne bi trebalo da putuju u Dansku budući da možda mogu da donesu zarazu koronavirusom”, rekao je ministar pravosuđa Nick Häkkerup, u odgovoru na zastupničko pitanje.

Häkkerup je rekao da je nekoliko gradonačelnika u zemlji izrazilo želju da Danska otvori granice za turiste iz susedne Nemačke, koji su ključni kada se radi o danskom turističkom tržištu.

EPA/ARMANDO BABANI

EPA/ARMANDO BABANI

“Naravno da ni vlada ni ja ne želimo da granice ostanu zatvorene duže nego što je potrebno”, dodao je.

Nemci će otvoriti granicu prema Danskoj

Nemačka savezna država Schleswig-Holstein, koja se graniči s Danskom, najavila je otvaranje svoje granice s Danskom za 15. maj.

U međuvremenu Danska vlada olakšava restrikcije. Vrtići i škole do petog razreda otvoreni su kao deo prve faze u aprilu, a za drugu, koja je u raspravi, premijerka Mette Frederiksen rekla je da vlada želi da otvori supermarkete, kao i restorane i kafiće.

Stariji učenici takođe će se donekle vratiti u svakodnevni život, ali ne i u škole kao što je bio slučaj pre koronavirusa, dodala je.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar