Svet
06.05.2020. 21:29
R. E. / Index. hr

Turisti će u Grčku

SPREMNI ZA SEZONU: Grčka otvorena za turiste od 15. jula

w_54560542.jpg

Turisti će u Grčku ponovno moći da dolaze u julu, rekao je zastupnicima jedan od čelnika grčke vlade, dok je Danska za

Turisti će u Grčku ponovno moći da dolaze u julu, rekao je zastupnicima jedan od čelnika grčke vlade, dok je Danska za sada odbacila ideju otvaranja granica za turiste.

"Za turizam ćemo se otvoriti 1. jula", rekao je u parlamentu državni ministar Giorgos Gerapetritis. Detalje o ponovnom pokretanju turističke industrije, uključujući finansijsku potporu, utvrdiće se 15. maja, dodao je, prenosi Index. hr.

Gerapetritisova najava je na tragu izjave premijera Kiriakosa Micotakisa iz razgovora za CNN u ponedeljak da se prvo moraju utvrditi protokoli za sigurno putovanje.

Turistička industrija čini 30 odsto grčkog BDP-a i daje najveći pojedinačni doprinos proračunu.

Pandemija Covida-19 stvorila je paniku među hotelijerima, turističkim agencijama, ugostiteljima i s njima povezanim privrednim granama, a trećina njih se pribojava stečaja.

[caption id="attachment_282957" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI EPA-EFE/SIMELA PANTZARTZI[/caption]

Procene su da je Grčka usled pandemije izgubila 22 milijarde evra i 45.000 radnih mesta.

Danska za sada nema nameru da otvori svoje granice za turiste

S druge strane, Danska za sada nema nameru da svoje granice otvori za turiste koji bi voleli da je posete.

"Po sadašnjem stanju, turisti ne bi trebalo da putuju u Dansku budući da možda mogu da donesu zarazu koronavirusom", rekao je ministar pravosuđa Nick Häkkerup, u odgovoru na zastupničko pitanje.

Häkkerup je rekao da je nekoliko gradonačelnika u zemlji izrazilo želju da Danska otvori granice za turiste iz susedne Nemačke, koji su ključni kada se radi o danskom turističkom tržištu.

[caption id="attachment_282959" align="alignnone" width="670"]EPA/ARMANDO BABANI EPA/ARMANDO BABANI[/caption]

"Naravno da ni vlada ni ja ne želimo da granice ostanu zatvorene duže nego što je potrebno", dodao je.

Nemci će otvoriti granicu prema Danskoj

Nemačka savezna država Schleswig-Holstein, koja se graniči s Danskom, najavila je otvaranje svoje granice s Danskom za 15. maj.

U međuvremenu Danska vlada olakšava restrikcije. Vrtići i škole do petog razreda otvoreni su kao deo prve faze u aprilu, a za drugu, koja je u raspravi, premijerka Mette Frederiksen rekla je da vlada želi da otvori supermarkete, kao i restorane i kafiće.

Stariji učenici takođe će se donekle vratiti u svakodnevni život, ali ne i u škole kao što je bio slučaj pre koronavirusa, dodala je.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve