Svet
13.10.2022. 07:55
Beta

Generalna skupština

Srbija podržala rezoluciju UN kojom se osuđuje Rusija

ujedinjene nacije
Izvor: Shutterstock

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je velikom većinom usvojila rezoluciju kojom se osuđuje Rusija zbog odluke da pripoji četiri ukrajinske oblasti na osnovu rezultata referenduma, održanih u ratnim uslovima, a bez prisustva izbeglog stanovništva.

Kako javlja CNN, za rezoluciju koju su predložile zapadne zemlje a kojom se aneksija Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti proglašava ilegalnom, glasale su 143 zemlje. Pet zemalja bilo je protiv, a od glasanja se uzdržalo 35 zemalja.

Među državama koje su podržale rezoluciju je i Srbija. 

Protiv rezolucije glasale su Severna Koreja, Belorusija, Nikaragva, Sirija i Rusija. 

Među zemljama koje su se udržale od glasanja su Kina, Indija, Kazahstan, Jermenija, Kirigistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Mongolija, Pakistan, Kuba i brojne afričke zemlje, među kojima i Južna Afrika.  

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom tvitu nazvao rezoluciju "istorijskom", i zahvalio se državama koje su je podržale. 

Rezolucijom se traži od Moskve da smesta odustane od aneksija i da povuče trupe na teritoriju unutar međunarodno priznatih granica Rusije.

Ovo je četvrta rezolucija Generalne skupštine UN od početka rata u Ukrajini kojom se Rusija osuđuje zbog invazije na tu zemlju.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nuklearka u Zaporožju ponovo bez struje
Nuklearka

IAEA

12.10.2022. 11:51

Nuklearka u Zaporožju ponovo bez struje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je ukrajinska nuklearna elektrana okružena ruskim trupama po drugi put u pet dana izgubila napajanje električne energije koju dobija spolja, a potrebno je za njene vitalne bezbednosne sisteme.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve