Svet
27.11.2023. 21:34

Premijer Izraela

Šta je predsednik Izraela poručio Ilonu Masku

Izrael
Izvor: Shutterstock

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je vlasniku Iksa Ilonu Masku da je ta društvena mreža puna antisemitizma i da on ima "veliku ulogu" u borbi protiv tog fenomena.

Na sastanku u predsedničkoj rezidenciji u Jerusalimu, Hercog se osvrnuo na Maskov obilazak kibuca Kfar Aza na jugu Izraela, razorenog u napadima Hamasa 7. oktobra i na snimke zločina koje je počinila ta palestinska islamska organizacija, rekavši da je to pokazatelj kako mržnja može da vodi do ubistva, preneli su izraelski mediji.

"Na nesreću, mi smo preplavljeni antisemitizmom. To je mržnja prema Jevrejima i ona utiče na čitav pojam ponašanja ljudskih bića na tako mnogo mesta u svetu. I vi možete veliku ulogu da odigrate. Ja mislim da je potrebno da se borimo protiv toga zajedno, jer pod platformama koje vi vodite, nažalost, usidreno je mnogo stare mržnje", rekao je Hercog.
 

Hercog je dodao da je Mask video "kako zlo može da zameni sve" i da je jutros, obilazeći sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom jedno od naselja kraj granice sa Pojasom Gaze, "shvatio šta mržnja može doneti, te kako se misao pretvara u zlo, mržnju i krvoproliće".

Ilon Mask u Izraelu

Sastanak sa premijerom

Ilon Mask

Sastanak sa premijerom

27.11.2023. 16:37

Ilon Mask u Izraelu

U izraelskom transkriptu razgovora nije navedeno kako je Mask reagovao na Hercogovu zabrinutost zbog antisemitizma na platformi Iks.

Netanjahu nije pomenuo antisemitizam u razgovoru sa Maskom posle obilaska kibuca.

Mask je suočen s optužbama da toleriše antisemitski sadržaj na "X".

Organizacije poput Lige za borbu protiv klevete (ADL), sa kojom se Mask sukobio, beleže nagli rast antisemitskih poruka na toj platformi od početka najnovijeg rata Izraela i Hamasa.

Sam Mask je bio na meti kritika sredinom ovog meseca, kada je podržao antisemitsku objavu na platformi Iks, u kojoj su Jevreji optuženi da izazivaju mržnju protiv belaca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
17°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve