Svet
09.05.2022. 10:07
R.E.

Rusija

Šta je Putin rekao na vojnoj paradi u Moskvi

Vladimir Putin 9.5.2022.
Izvor: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Velikom vojnom paradom na Crvenom trgu, Rusija tradicionalno obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Ovogodišnja vojna parada na Crvenom trgu održana je u specifičnim okolnostima zbog ruske vojne operacije u Ukrajini. Moskovskim Crvenim trgom paradiralo je 11.000 vojnika i 33 ešalona, dok je iznad njih letelo 77 borbenih aviona i helikoptera.

Parade se održavaju i u 28 ruskih gradova i na njima učestvuje oko 65.000 ljudi, 2.400 jedinica naoružanja i više od 460 letelica.

Paradom komanduje komandant Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu.

U svom govoru, predsednik Rusije Vladimir Putin se zahvalio svima što prate grandioznu svečanost u Rusiji, kao i vojnicima koji su se borili u Drugom svetskom ratu. Nakon Putinovog uvodnog obraćanja, počeo je minut ćutanja za sve sovjetske žrtve u Drugom svetskom ratu. 

Putin je izjavio da je pretila neposredna opasnost u blizini granica Rusije, da je Kijev najavljivao moguću nabavku nuklearnog oružja a NATO se sve više približavao njenim granicama i da je Moskva "pravovremeno i preventivno odbila agresiju".
 

"Videli smo kako se razvija vojna infrastruktura, kako je počelo da radi stotine stranih savetnika, bilo je redovnih isporuka najsavremenijeg naoružanja iz zemalja NATO-a. Opasnost je rasla svakim danom. Rusija je preventivno odbila agresiju. To je bila iznuđena, pravovremena i jedina ispravna odluka", rekao je Putin.
 

Obraćajući se vojnicima, Putin je istakao da se oni bore "za naš narod u Donbasu, za bezbednost naše otadžbine".

"Naša dužnost je čuvati uspomenu na one zbog kojih smo pobednici i ne ponoviti globalni rat. U prethodnim godinama pokušavali smo da održimo mirovne dogovore, ali nisu hteli da nas slušaju. Imali su potpuno drugi plan, sad to vidimo. NATO aktivno ide prema našoj teritoriji, to je apsolutno neprihvatljivo. NATO radi s ukrajinskim nacistima, Ukrajina dobija najmodernije oružje. Odluka o specijalnoj vojnoj operaciji je bila jedina ispravna", kaže Putin.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Zlo se vratilo"
Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski

08.05.2022. 15:12

"Zlo se vratilo"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da se zlo vratilo u Ukrajinu u svom obraćanju na Dan pobede, kada Evropa obeležava zvaničnu predaju nacističke Nemačke saveznicima u Drugom svetskom ratu.
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
08.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve