Svet
17.04.2022. 17:42

Rat u Ukrajini

Šta je Zelenski poručio Makronu

Zelenski
Izvor: EPA / SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je pozvao predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da poseti Ukrajinu kako bi se iz prve ruke uverio da ruske snage sprovode "genocid", termin koji Makron odbija da koristi.

"Razgovarao sam sa Makronom. On želi da osigura da se Rusija uključi u dijalog", izjavio je Zelenski u intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN pokušavajući da objasni zašto Makron odbija da koristi termin genocid u Ukrajini za razliku od američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

Zelenski je prvo ocenio uvredljivim Makronovo odbijanje da zločine u Ukrajini označi kao genocid.

"Rekao sam mu (Makronu) da želim da shvati da to nije rat, da nije ništa drugo nego genocid. Pozvao sam ga da dodje kada bude imao prilike. Doći će i videće i siguran sam da će shvatiti", rekao je Zelenski.
 

Makron, koji se nalazi u kampanji za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, nedavno je rekao da zločine u nekoj zemlji kao "genocid" treba da označe pravosudni organi, a ne političari. Dodao je da ulazak u "verbalnu napetost" neće biti od pomoći Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenski: Ova nedelja će biti presudna
ukrajina, 4. 4. 2022.

Rat u Ukrajini

11.04.2022. 08:30

Zelenski: Ova nedelja će biti presudna

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je svoje sunarodnike da će naredna nedelja biti presudna u ovom ratu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve