ŠTA POSLE SUTRA? Tri ključna svetska događaja u 2020.

ŠTA POSLE SUTRA? Tri ključna svetska događaja u 2020.


Godina 2019. ostaće upamćena po događajima koji su pretili da zatalasaju svetsku scenu, a zapravo su samo podigli političku tenziju do nivoa koji se može preliti u 2020. Kina i SAD su zaoštrile odnose, da bi ih, ako je suditi po Trampovim najavama, konačno rešile. Desnica je pretila da potopi Evropu na izborima za ključne pozicije, da bi zeleni odneli ubedljiviju pobedu. Bregzit je zamalo propao, da u poslednji čas vaspostavljeni premijer Boris Džonson nije raspisao izbore i ubedljivo oduvao laburističkog protivnika, pokupivši usput i glasove radničke klase.

Istovremeno, bilo je i pojedinačnih rizičnih i manje rizičnih poteza, teških borbi i odluka, previranja i smirivanja, novih savezništva i raskida, pretnji i opraštanja. Neki su imali loše rezultate, drugi dobru godinu. Redžep Tajip Erdogan je izgubio na ključnim izborima u Istanbulu, ali je zato na spoljnom planu poentirao u sukobu sa Kurdima. Usput su mu pretili Amerikanci, ali se on na njih nije obazirao. Nastavio je po svome i ponovo najavio da ne odustaje od kupovine ruskog sistema S-400, koliko god se bunile druge članice NATO i Amerika. I za Vladimira Putina bi se moglo reći da je imao dobru godinu.

On je gotovo uvek u win-win situaciji. “Severni tok 2” nastavlja da gradi uprkos američkim sankcijama, u Rusiji proširuje zakon koji omogućava vladi da blogere, novinare i korisnike društvenih medija označi kao strane agente, vladajuća stranka i dalje drži dobar rejting, iako je izgubila trećinu mesta na lokalnim izborima.

Koja su tri ključna događaja u 2020. koja će promeniti svet, čitajte u novogodišnjem dvobroju Ekspresa koji je već na kioscima.

01

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar