Svet
22.02.2022. 12:35
Tanjug

Važno je

Šta predviđaju sporazumi Rusije samoproglašenih repubika Donjeck i Lugansk

Rusija i Ukrajina
Izvor: Shutterstock

Prema tekstu sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći Rusije sa samoproglašenim Donjeckom i Luganskom narodnim republikama (DNR i LNR), zaštita granica DNR i LNR sprovodiće se zajedničkim naporima ugovornih strana na osnovu interesa njihove sopstvene bezbednosti, kao i mira i stabilnosti.

Po tom pitanju biće zaključen poseban sporazum, prenosi agencija TAS S navode iz dokumenta.

Sporazumi, takođe, predviđaju da će svaka od strana na svojoj teritoriji dati drugoj pravo da gradi i koristi vojne baze i objekte svojih oružanih snaga.

Ugovori predviđaju zaštitu etničkog, jezičkog, kulturnog i verskog identiteta nacionalnih manjina. Građani samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike moći će da imaju rusko državljanstvo pod uslovima utvrđenim zakonom, a strane će zaključiti i dodatne sporazume u cilju rešavanja pitanja dvojnog državljanstva.

Utvrđuje se da se na teritoriji svake od ugovornih strana priznaju dokumenti koje izdaju državni organi i organi lokalne samouprave druge ugovorne strane.

Prema sporazumima, Rusija će preduzeti efikasne mere za podršku i funkcionisanje finansijskih i bankarskih sistema samoproglašenih DNR i LNR, polazeći od toga da je zakonsko sredstvo plaćanja na njihovoj teritoriji ruska rublja.

Pored toga, prema dokumentima, ugovorne strane se obavezuju da će obezbeđivati povoljne ekonomske, finansijske i pravne uslove za preduzetničke i druge privredne aktivnosti, uključujući unapređenje i međusobnu zaštitu investicija, kao i da će podsticati različite oblike saradnje i direktnih veza između građana dve strane.

Sporazumi sa samoproglašenim republikama u Donbasu takođe predviđaju dalje donošenje mera za objedinjavanje energetskih, transportnih i telekomunikacionih sistema. Pored toga, prema dokumentima, strane u sporazumima nameravaju da preduzmu mere za objedinjavanje građanskog i poreskog zakonodavstva, kao i u oblasti penzionog osiguranja.

U finansijskom i ekonomskom obrazloženju ugovora navedeno je da njihova ratifikacija neće zahtevati dodatne budžetske izdatke.

Parlamenti samoproglašenih DNR i LNR već su ratifikovali sporazume, a ruski parlament će ih razmatrati danas.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve