Šta rade japanske jakuze tokom pandemije?

Šta rade japanske jakuze tokom pandemije?

Shutterstock


Tokom vanredne situacije klanovi su se uglavnom bavili prevarama povezanim s epidemijom, a ulične cene droge su povećane jer su jakuze nastojali na svaki način da ostvare profit i poboljšaju svoj status, tvrde japanski kriminolozi, eksperti za organizovani kriminal.

Neki mediji su preneli da su se jakuze tokom krize bavile i humanitarnim radom sve u želji da poboljšaju svoj javni imidž, saznaje dopisnik Skaj njuza, prenosi Buka.

Tomohiko Suzuki autor koji se bavi japanskim kriminalom, smatra da su klanovi tokom epidemije najviše profitirali od prodaje narkotika, čija je cena udvostručena tokom krize.

“Zbog zabrane kretanja, droga nije mogla da se prodaje na ulici već se naručivala telefonom, a isporuka bi stigla vozilom dilera do korisnika”, kaže Suzuki i procenjuje da će se jakuze u narednom periodu najviše baviti zelenašenjem.

“Platni promet je usporen, pa su pozajmice sa nerazumno visokim kamatama tražene”, zaključuje Suzuki.

I dok mlađi članovi klanova moraju da budu na ulicama, oni stariji koji predvode jakuze ostaju kod kuće jer se plaše da bi mogli da “nastradaju od malog, nevidljivog mikroba”, što bi, ukazuje Suzuki, moglo biti protumačeno kao znak slabosti u mačo svetu japanskih jakuza.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar