Svet
09.12.2022. 10:02
R.E.

Pokušaj puča

Šta se to desilo Nemačkoj i šta dalje

nemačka, 9. 12. 2022.
Izvor: EPA / Filip Singer

Nemačka policija je pravovremeno krenula u akciju protiv grupe ekstremista osumnjičene da planira državni udar, rekli su čelnici službi bezbednosti, najavljujući još optužnica, dok je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer najavila "filtriranje" ekstremista iz javne službe.

Oko 3.000 policajaca učestvovalo je u racijama u Nemačkoj. Pod nalogom saveznog javnog tužilaštva, hapšenja je bilo i u Austriji i Italiji. Među uhapšenima su jedan aktivni i dvojica bivših vojnika Bundesvera, jedan sudija i muškarac plemićkog porekla.

Pod nalogom saveznog javnog tužilaštva uhapšeno je 25 ljudi osumnjičeno za zločinačko udruživanje sa ciljem da obore nemački politički sistem.

Osumnjičeni su deo grupe koja se naziva Građani rajha i sledbenici su ekstremističke ideologije koja se zasniva na kontinuitetu nacizma i Nemačke u granicama od pre Drugog svetskog rata.

Grupa odbacuje kompletno državno uređenje Nemačke i zalaže se za njegovo rušenje, navode tužioci, a prenosi dpa.

Predsednik savezne kriminalističke policije Holger Minh je u specijalnoj emisiji televizije ZDF u sredu uveče govorio o 54 optuženih i pretresu više od 150 lokacija, a na pedesetak policija je pronašla oružje. Minh je najavio još optužnica.

Predsednik agencija za zaštitu ustava Tomas Haldenvang je za ZDF rekao da službe Građane rajha prate od početka godine i da su imale jasnu predstavu o razvoju njihovih planova.

"Službe bezbednosti su u svakom trenutku kontrolisale situaciju," dodao je Haldenvang. "U trenutku kada su krenule na tu grupaciju, opasnost je već bila sasvim stvarna."

Minh je objasnio da je policija čekala trenutak kada je prikupila dokaze o udruživanju u zločinačku grupu za terorizam. Nije bilo jasno kada je organizacija nameravala da pokušaju državni udar i službe "nisu smele više da čekaju."

Prema njegovim rečima, Građani rajha su imali savet koji je odlučivao i oružano krilo zaduženo za izvršavanje.

Državni tužilac Peter Frank je za TV ARD objasnio tajming racije. "Pošli smo od toga da su osobe u udruženju bile potpuno odlučne da nešto preduzmu," rekao je.

Stručnjak za terorizam Peter Nojman je Redakcijskoj mreži Nemačke rekao da su Građani rajha bez ikakve sumnje ozbiljna pretnja.

"Sposobni su i voljni da izvedu teške terorističke napade protiv države," rekao je. "Formulisali su narativ otpora i podrazumevaju da imaju legitimitet da državi pruže oružan otpor."

Fezerova je, gostojući na ARD, pozdravila akciju službi i policije. "To je bio veoma, veoma snažan udarac, a tako i treba u demokratiji sposobnoj da se brani," rekla je.

Grupacija je bila posebno opasna jer je imala naoružano krilo i ljude koji su nekada bili deo Bundesvera, koji umeju sa oružjem, dodala je Fezerova.

Ona je ocenila da nikome sa fantazijama o družavnom udaru i rušenju demokrtaskog uređenje nema mesta u javnoj službi i najavila zakonske izmene za jednostavnije "filtriranje." "Moramo biti u stanju da se brže otarasimo takvih neprijatelja ustava," rekla je.

"Pomalo sam bez reči jer poslednjih godina nismo više radili na tome," dodala je ministarka, uz primedbu da sledi pažljiviji pogled posebno na naoružane službe poput Bundesvera i savezne policije.

Fezerova je još na početku godine najavila oštriji pristup javnim službenicima ekstremističkih stavova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šolcov poklon nasmejao nemačke ministre
Olaf Šolc 7.12.2022.

"Dobar opis situacije"

08.12.2022. 05:10

Šolcov poklon nasmejao nemačke ministre

Nemački kancelar Olaf Šolc poklonio je svojim ministarkama i ministrima povodom godinu dana saradnje po tablu čokolade, a smeh svih izazavao je svojim izborom ukusa i marke.
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
28.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve