Svet
06.01.2018. 22:03
R.E./Jutarnji.hr

ŠTA SE KRIJE IZA NAPADA DŽIHADISTA NA RUSKU VOJNU BAZU U SIRIJI: Vojni analitičar i ruski list objavili informacije i slike, usledio udar kremaljskih botova i Putinovih fanova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ruski dnevni list Komersant pre dva dana objavio je veliki tekst o tome da su radikalni islamisti pred sam kraj prošle godine u raketiranju ruske vazduhoplovne baze Hmeim u zapadno delu Sirije uspeli da unište čak sedam borbenih aviona među kojima su dva najmodernija lovca Suhoj Su-35.

Precizniji podaci koji su se pojavili na društvenim mrežama govore o četiri jurišnika Su-24, dva višenamenska borbena aviona Su-35S, i jedan transportni avion An-72. Osim uništene tehnike u napadu višecevnim bacačima raketa BM-21 Grad -sovjetske proizvodnje ranjeno je i 10 vojnika i uništeno vojno skladište raketa, napisao je Komersant, koji se pozvao na dva anonimna izvora iz ruskih vojno-diplomatskih krugova, ali osim izjava konkretnog dokaza o uništenju nije bilo. A onda već u prvim danima Nove godine pojavile su se na društvenim mrežama fotografije uništenih aviona, koji su potkrepile Komersantove tvrdnje da se napad na avio bazu dogodio na Staru godinu i da je to bio uverljivo najrazorniji napad od ruskog mešanja u građanski rat u Siriji.

Ali, da li se napad zaista dogodio i šta je u njemu uništeno?

 

Dan posle objave teksta oglasilo se i Ministarstvo odbrane Ruske federacije u kome su priznali da se napad zaista dogodio, ali su informaciju o sedam uništenih letelica nazvali lažima. Oni tvrde da se napad nije dogodio vičecevnim bacačima raketa BM-21 Grad, već da su militanti bazu napali minobacačkim granatama. U tom napadu poginula su dva vojnika, što je i prenela državna agencija TASS. Takođe potvrđeno je i da se istog dana, ali na drugoj lokaciji srušio borbeni helikopter Mi-24, pri čemu su poginula dva vojnika. Rusko ministarstvo odbrane negira da je uništeno sedam aviona i da su to laži.

Napad je prema trenutno dostupnim informacijama analizirao i vojni analitičar Sebastien Roblin u podužem tekstu za portal Warisboring. Roblin napominje da ruske vlasti nipošto nisu poznate po iskrenosti kada su u pitanju njihovi gubici u Siriji, ali ističe da do sada nisu ni objavljene fotografije koje bi dokazale tvrdnju o sedam uništenih letelica.

 

Istog dana kada se o napadu oglasila Moskva, ruski novinar Roman Saponkov objavio je na društvenoj mreži VKontakte fotografije oštećenog Suhoja Su-24.

Saponkov, tvrdi da u napadu militanata nije uništen nijedan avion, ali je zato oštećeno njih 9, plus jedan helikopter. Među njima šest Suhoja Su-24, jedan Su-35S, jedan Antonov An-72, jedan An-30 i transportni helikopter Mi-8. Od njih su dva Su-24 i oštećeni Su-35S već povratili borbenu sposobnost, navodi Saponkov.

- Juče sam bio prvi koji je izneo ove informacije, iako su svi upućeni već znali sve o napadu. Pet različitih izvora reklo mi je da "ne govorim ništa". Nema smisla kriviti našu vojsku. Militanti su bili kvalitetno pripremljeni, a najverovatnije su se služili stranom tehnologijom. Naši ljudi naprosto nisu očekivali da je militantima takva tehnologija dostupna - napisao je kasnije Saponkov i napomenuo da se našao pod "paljbom prokremaljskih blogera".

Što se može zaključiti iz ovog niza konfliktnih i nepotpunih informacija i objavljenih fotografija?

Roblin podseća da satelitske fotografije baze Hmejmim pokazuju da su ruski borbeni avioni parkirani vrlo blizu jedan do drugoga. To znači da bi precizni hitac iz minobacača mogao ošteti više letelica odjednom, što bi moglo potencijalno izazvati i sekundarnu štetu od letećih delova.

Minobacači su manji i lakše prenosivi od težeg artiljerijskog oružja i mogu se koristiti za bržu vatru. Ali, minobacači kalibra 82 milimetra kakvi se uglavnom koriste u ratu u Siriji imaju domet od 4 kilometra, što znači da bi pobunjenici trebali prići vrlo blizu bazi ako žele izvesti precizan i razorni napad poput onog za koji Kommersant tvrdi da se dogodio. Veći minobacači od 120 mm imaju domet do 7 kilometara, ali su i znatno teže prenosivi što bi predstavljao izazov pobunjenicima čije snage rapidno gube teritorij u provinciji Idlib, piše Roblin.

Naravno, tu je i mogućnost da su pobunjenici/militanti koristili "stranu tehnologiju", što ne bi bilo prvi put s obzirom na to da su u prošlosti koristili protivtenkovske projektile strane proizvodnje.

Osim ako nisu naoružani projektilima malo većeg dometa, napadači su se svakako trebali približiti bazi koja je duboko unutar teritorija pod kontrolom Asadovih snaga i njihovih ruskih i iranskih saveznika. Čak i da je to učinila neka manja mobilna jedinica, bez da su otkriveni, razoran i precizan napad predstavlja veliki i teško izvedivi poduhvat. Kako napominju autori portala Drive WarZone Joseph Trevithick i Tyler Rogoway, tu je i mogućnost da je napad izvršen nekim manjim dronom naoružanim improviziranim bombama. Sličnu taktiku koristili su džihadisti ISIL-a u Siriji i Iraku, a navodno i ruski pobunjenici (ili sami Ukrajinci, zavisno od izvora) na istoku Ukrajine. Ali, to znači da bi morali zaobići PVO sistem Pancir-S1 koji su sposobni za detekciju i uništavanje takvih dronova, ali i granata i manjih raketa.

Jedina sigurna stvar je da se napad dogodio i da su u njemu poginuli neki vojnici. Ko ga je izveo i kojim oružjem, nije poznato. Jednako tako, ni koliko je aviona uništeno ili oštećeno. U svakom slučaju, ruski predsednik Vladimir Putin sigurno neće biti zadovoljan činjenicom da je do napada uopšte došlo samo nekoliko nedelja nakon što je u Siriji trijumfalno proglasio potpunu pobedu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve