Svet
02.12.2021. 13:05
R.E.

Austrija

Šta se najviše švercuje ovih dana? Ivermektin!

carina, granica, aerodrom
Izvor: Shutterstock

Austrijski carinici prijavili su da su "preplavljeni" švercovanim lekom za konje ivermektin, za koji protivnici epidemioloških mera i antivakseri tvrde da deluje protiv kovid-19.

Od septembra, kako je saopštilo Ministarstvo finansija Austrije, eksplodirao je broj zaplenjenih količina Ivermectina.

I pored brojnih upozorenja lekara da može izazvati trovanje, carinici su ustanovili da je proteklih meseci značajno porasla potražnja za Ivermectinom, a to do povećane zaplene ovog veterinarskog preparata.

"Umesto da se štite od korone, ljudi koji kupuju to sredstvo ugrožavaju svoje zdravlje", ističe ministar finansija Gernot Blimel.

Ukazao je da je, kod zaplenjenih švercovanih lekova, koji dolaze pre svega iz Azije, reč o falsifikovanim i lošim preparatima.

Dok je u prvoj polovini ove godine zabeleženo svega pojedinačnih zaplena Ivermectina, samo u oktobru je zaplenjeno 7.640 komada.

Između septembra i sredine novembra zaplenjeno je ukupno 15.844 tableta, većinom naručenih preko interneta i poslati poštom.

Od početka godine policija je u 428 presretanja šverca, zaplenila ukupno 24.169 komada Ivermectina.

Najviše naručioca ovog leka bilo je iz Donje Austrije, Gornje Austrije, Štajerske i Beča.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO), treće političke snage u zemlji, Herbert Kikl javno je propagirao korišćenje Ivermectina protiv korone.

Na to su usledila upozorenja lekara, a i samog proizvođača ovog veterinarskog preparata, čijom upotrebom se u Austriji otrovalo već više osoba.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Delta plus je i u Srbiji ali nemojte piti ivermektin - opasno je!
korona, bolnica

Lekari upozoravaju

06.11.2021. 23:08

Delta plus je i u Srbiji ali nemojte piti ivermektin - opasno je!

Delta plus soj korona virusa verovatno je stigao u Srbiju, izjavio je komandant vojne bolnice na Karaburmi Ivo Udovičić i naveo da se u toj ustanovi leči više od 70 odsto nevakcinisanih pacijenata, među kojima je i dvoje mladih od 31 i 37 godina, koji su na intenzivnoj nezi.
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve