Svet
27.02.2024. 22:15

Pomilovanje

Šta to UN traže od Belorusije

Belorusija
Izvor: Shutterstock

Eksperti iz Komisije za ljudska prava UN zatražili su vlasti Belorusije da puste na slobodu opozicionog političara Rihora Kastusioua, kome je dijagnostifikovan rak i koji služi desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog "zavere za preuzimanje vlasti".

Kastusiou je zatvoren od 2021. godine i od tada je bio smešten u nizu zatvora poznatih po nehumanim uslovima.

Partija koju je on predvodio Beloruski Popularni Front (PPF) bila je jedna od najstarijih partija u Belorusiji, dok je nije ukinuo beloruski Vrhovni sud 2023. godine.

Eksperti UN su pozvali beloruske zvaničnike da "razmotre mogućnost pomilovanja ili smanjenja kazne", s obzirom na Kastusioovo "teško zdravstveno stanje".

Njemu je navodno dijagnostifikovan rak ubrzo nakon hapšenja, ali tvrdi se da nije blagovremeno dobio medicinske rezultate, što ga je "lišilo mogućnosti da traži oslobađanje iz pritvora na osnovu zdravstvenih razloga".

UN smatraju da se loši uslovi u kojima se Kastusiou nalazi, zajedno sa propustom zatvorskih medicinskih službi da pruže blagovremeni medicinski tretman i negu, "mogu opisati kao mučenje".

Liderka opozicije Svetlana Cihanuskaja koja se nalazi u egzilu u susednoj Litvaniji, takođe je zatražila od predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da pusti Kastusioua na slobodu.

Lukašenko je započeo sa masovnim hapšenjima nakon izbijanja velikih protesta zbog sumnjivih predsedničkih izbora 2020. godine na kojima je on tvrdio da je pobedio, a opozicija i međunarodna zajednica da su bili pokradeni.

Vlasti Belorusije su tokom protesta pritvorile više od 35.000 demonstranata, a policija i bezbednosne snage su navodno mnoge od njih podvrgle mučenju.

Hiljade njih su pobegli iz zemlje, a vlasti su desetine proglasile ekstremistima.

Prema podacima organizacije za ljudska prava Viasna, trenutno se u u zatvorima u Belorusiji nalazi više od 1.420 političkih zatvorenika, a procenje se da je petoro njih umrlo dok su se nalazili iza rešetaka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve