ŠTO DA IZDRŽAVAJU MUŽEVLJEVU FAMILIJU: Japanske udovice oberučke dočekale “posthumni razvod”

ŠTO DA IZDRŽAVAJU MUŽEVLJEVU FAMILIJU: Japanske udovice oberučke dočekale “posthumni razvod”

Foto: Printscreen Youtube


Zamislite da se moraju, pored troškova sahrane, plaćati i troškovi razvoda od preminulog. Zvuči potpuno apsurdno i deluje kao ozbiljan udar na džep, pored toga što podvlači tragediju gubitka i ne olakšava mirenje sa njom. A ipak, japanske udovice (i retko koji udovac), su oberučke prihvatili novu modu “posthumnog razvoda” (shigo rikom), i nije im teško da odvoje hiljade jena, kako bi se razveli od svojih bračnih partnera “na onom svetu”.

Razlog za to je zapravo veoma jednostavan, i nije reč o tome da Japanci luduju za birokratijom do te mere da postaju bizarni (iako ima i toga, pomalo), već posthumni razvod omogućava udovicama da prekinu obavezno izdržavanje muževljeve porodice.

Naime, tradicija da žena ulazi u porodični “klan” svog muža je prilično stara u “zemlji izlazećeg sunca”, i time ona prihvata obavezu da “sluša i da se pokorava” svojem svekru i svekrvi. A u slučaju da muž premine, uloga glave porodice ide najstarijem muškom detetu, dok udovica mora da finansijski pomaže muževljeve roditelje, pa i da brine o njima.

Posthumni razvod je omogućio da japanske udovice potpuno prekini sa ovom tradicijom, i da se uz pomoć jednog jedinog pravnog formulara, u potpunosti otcepe od “porodičnog klana” pokojnika.

Zanimljivo je da se od protekle godine broj posthumnih razvoda utrostručio, uprkos negodovanju pojedinaca da je ta “novotarija” štetna za očuvanje jedinstvene japanske tradicije.

Izgleda da je savremenim Japankama dozlogrdilo “robovanje” svekru i svekrvi, pa su rešile da između svoje slobode i prestarele tradicije, izaberu ono što im više odgovara i tako omoguće sebi šansu za lakši novi početak nakon tragedije koja ih je pogodila.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar