“ŠTO PRE” Kurc: Vratićemo građanima oduzete slobode

“ŠTO PRE” Kurc: Vratićemo građanima oduzete slobode

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA


Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da ne može da obeća da će preko noći sve biti vraćeno na pređašnje stanje, ali će, obećava, učiniti sve da građanima što brže vrati slobode, koje su im oduzete zbog borbe porotiv Covid-19.

Istakao je da je koronavirus stavio Austriju pred veliki izazov, ali da veruje da će i ovaj put, kao i iz ranijih kriza, izaći ojačani.

Kurc je to rekao u obraćanju naciji povodom 75 godina od uspostavljanja druge Republike.

Rekao je da se brojke u vezi infekcija kreću u dobrom smeru, I da zbog tih uspeha građani mogu da se raduju, jer je zemlja izbegla razvoj kao u Italiji, Francuskoj ili Španiji.

AP Photo/Ronald Zak

AP Photo/Ronald Zak

“Sa skoro 1. 000 novih infekcija dnevno u martu pali smo na manje od 100 proteklig dana. To je prvi važan ogroman korak”, istakao je Kurc.

Zahvalio se svim građanima Austrije na disciplini i poštovanju mera države.

Kazao je da će se korak po korak ići ka normalnosti, uz držanje broja infekcija što je moguće na niskom nivou.

Povezane vesti – U svetu skoro tri miliona obolelih od Covid-19

Kurc je istakao da je u vreme krize, sa kojom je zemlja aktuelno suočena, pokazalo šta je najvažnije u životu, a to su zdravlje, porodica, prijatelji i ekonomska i socijalna sigurnost.

AP Photo/Ronald Zak

AP Photo/Ronald Zak

“Pandemija je pogodila čitav svet i globalna privreda nalazi se pred najvećom recesijom od 1930-tih. Austrija u tome nije izuzetak. Strašno je videti kako su zdrava srednja preduzeća, bez sopstvene odgovornosti, ugrožena, kako dugogodišnji zaposleni dobijaju otkaze”, rekao je on, dodajući da su posebno pogođeni gastronomija i turizam.

Najavio je da će se država boriti za svako radno mesto i da će pojačano investirati, pre svega u digitalizaciju, ekologiju i obrazovanje. Rekao je da, iako Austrija danas ima dobar trend, kao i sve druge zemlje, ne može isključiti da je moguć drugi talas infekcija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar