Stoltenberg se obratio Zaevu: U NATO smo srećni što Makedonija produžava napred

Stoltenberg se obratio Zaevu: U NATO smo srećni što Makedonija produžava napred

Foto: You Tube screenshot


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas odluku makedonskih poslanika od 19. oktobra o otpočinjanju izmena Ustava radi sprovodjenja sporazuma s Grčkom o rešavanju medjusobnog spora, i istakao da su u NATO “srećni što Makedonija produžava napred”.U telefonskom razgovoru s premijerom Zoranom Zaevom, Stoltenberg je kao “hrabru, veliku i državničku” ocenio ;odluku poslanika o otpočinjanja procesa izmene Ustava, na osnovu čega će, izmedju ostalog, novi naziv države biti “Severna Makedonija”.

Izmena Ustava Makedonije je uslov Grčke da odobri prijem Makedonije u NATO.

Generalni sekretar NATO je, kako je saopštila vlada u skoplju, “izrekao komplimente, podršku i čestititku za uspeh u daljem sporovodjenju Dogovora iz Prespe” o rešavanju spora Atine sa Skopljem o pravu Makedonije na taj naziv.

Stoltenberg je dodao da “čestita uspešno završene pristupne razgovore za članstvo (Makedonije) u Alijansi, održane 18. i 19. oktobra u Briselu” i poručio da NATO “ostaje fokusiran na završavanje procesa integracije Makedonije u taj savez”.

Zaev je istakao da je odluka Sobranja “jak impuls Republici Makedoniji da snažno ;produži ;napred”, i da će “ohrabrivanje, podrška i prijateljstvo koje pružaju NATO saveznici, pozitivno uticati da se poveća većina koja podržava primenu Dogovora iz Prespe”.

Premijer Makdonije je Stoltenberga obavestio da se očekuje da se taj proces završi u januaru iduće, 2019. godine, nakon čega će negova zemlja, kako je istakao, moći da zauzme “zasluženo mesto u NATO”.

Zavev je dodao da se uporedo sprovode reforme i da institucije Makdonije imaju kapacitet da ispune sve obaveze koje dolaze s punopravnim članstvom u Alijansi.

Predlog Vlade Makedonije za početak promene Ustava radi sprovodjenja Dogovora sa Grčkom, uz promenu naziva države u “Severna Makedonija” prihvaćen je prošlog petka 19. oktobra, neophodnom dvotrećinskom većinom od 80 glasova, zahvaljući glasovima osam poslanika opozicione koalicije koju predvodi VMRO DPMNE.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar