“STOP SOROS”: Zakon protiv podrške nelegalnoj migraciji usvojen u Mađarskoj

“STOP SOROS”: Zakon protiv podrške nelegalnoj migraciji usvojen u Mađarskoj

Foto: YouTube screenshot


Mađarski parlament usvojio je danas paket zakona poznat kao “Stop Soros”, kojim se kažnjava svaka podrška nelegalnoj migraciji.

Zakon je naročito usmeren protiv organizacija koje finansira američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soros.

Zakon o migracijama sadrži izmene i dopune Krivičnog zakona kojima se kažnjavaju osobe ili organizacije koje “olakšavaju ilegalnu migraciju” ili pomažu u postupku prijave za azil, migranata koji dolaze iz bezbednih zemalja, prenosi mađarska agencija MTI.

Kako se navodi, prema tom zakonu svaka finansijska podrška ilegalnoj migraciji, sticanje finansijske dobiti iz nje ili preduzimanje takvih aktivnosti u rasponu osam kilometara od granice, kazniće se jednogodišnjom zatvorskom kaznom.

Takođe, prema novom zakonu, nadzor granice, prikupljanje ili distribuiranje informacija, postavljanje ili organizovanje mreže pomoći isto će se smatrati organizacijom migracija.

Parlament je istovremeno usvojio i zakon o izbeglicama, prema kojem će se odbaciti svi zahtevi za azil osoba koje dolaze iz bezbednih zemalja.

Kako se navodi, usvojeni paket zakona je u skladu sa Ženevskom konvencijom koja podrazumeva zaštitu svih koji dolaze iz zemalja u kojima su im ugrožene sloboda ili život.

Za zakone je glasalo 160 poslanika, dok je 18 bilo protiv.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar