STRAH OD NAPADA RUSIJE: 22.000 švedskih rezervista posle 40 godina ponovo na vojnim vežbama

STRAH OD NAPADA RUSIJE: 22.000 švedskih rezervista posle 40 godina ponovo na vojnim vežbama

Foto: Printscreen Youtube


Švedska je danas, na državni praznik i u vreme jačanja napetosti između Rusije i Zapada, pozvala 22.000 vojnih rezervista na prvu vežbu posle više od 40 godina od poslednje probne mobilizacije podrške profesionalnoj vojsci.

Ti manevri su, kako je saopšeno, obuhvatili 40 bataljona širom Švedske, kao deo povećanih napora za militarizaciju posle decenija demilitarizacije u doba otopljavanja odnosa Istok-Zapad posle Hladnog rata.

Vojska se nada da će se odazvati najmanje polovina dobrovoljaca zaduženih za nadgledanje, odbranu i logističke zadatke, uglavnom na kopnu.

Ovo je prvi put od 1975. godine da je Generalštab organizovao vežbu rezervista ;na nacionalnom nivou.

“Isprobavamo lanac mobilizacije oko polovine naših snaga, što nismo radili od 1975. godine”, rekao je načelnik Generalštaba Vojske, general Mikael Biden u saopštenju.

“Zadaci rezervista u zaštiti i nadgledanju su presudni da bi oružane snage mogle da odbrane Švedsku”, dodao je on.

Švedska koja na svojoj teritoriji nije ratovala više od dva veka, nije članica NATO-a, ali je uključena u Partnerstvo Atlantske Alijanse za mir.

Švedski rukovodioci pominju Rusiju kao opravdanje za obnavljanje naoružanja, kao i za prošlogodišnje ;ponovno uvodjenje vojnog roka i za nedavno slanje jednog puka na ostrvo Gotland, istureno na Baltičkom moru.

Na zahtev Vlade je u 4,8 miliona primeraka od 28. maja do 3. juna gradjanima poštom poslata knjižica “U slučaju krize ili rata”.

Na dvadeset ilustrovanih stranica, knjižica kratko navodi pretnje kojima je izložena ta skandinavska zemlja: rat, atentat, elektronski napad, teške nesreće ili prirodne katastrofe, i uputstva šta da se uradi: pravljenje zalihe hrane, mesta skloništa i drugo.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar