ŠTRAHE: Zatvaranje džamija je samo početak

ŠTRAHE: Zatvaranje džamija je samo početak

Foto: YouTube screenshot


Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe ističe da je odluka vlade o proterivanju imama i zatvaranju sedam džamija, kao i zabrani rada jednog islamskog verskog udruženja – samo početak.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku ” Esterajh “, kazao da se mora dalje, svom snagom delovati protiv kršenja zakona od strane radikalnog islama.

– Sigurno postoji još mnogo organizacija i skrivenih kulturnih udruženja, koji krše zakon o islamu i protiv kojeg treba delovati dosledno – poručio je Štrahe.

Ukoliko postoje udruženja i ustanove koje ne obuhvata zakon o islamu onda on mora biti analiziran, smatra Štrahe.

On odbacuje kritiku da je vlada delovala u vreme ramazana i neposredno pred predsedničke izbore u Turskoj ističući da je trebalo delovati još pre dve godine, ali se to nije dogodilo.

– Sada nije reč o taktici uzimanja u obzir nekih događaja, već postoji potreba za delovanje – kaže Štrahe.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da Turska neće “gledati skrštenih ruku” na ono što se događaja u Austriji.

Na to je šef poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije (FPO) Johan Gudenus odgovorio da “Austrija zasigurno neće dozvoliti tako nešto”.

– Izjave Erdogana pokazuju kako Turska želi da utiče na politiku evropskih zemalja. Austrija sigurno to neće dozvoliti, a austrijska vlada zasigurno je odgovorna za bezbednost naše zemlje i primenu austrijskih zakona – reagovao je Gudenus u saopštenju.

Islamskoj verskoj zajednici u Austriji on je poručio da se izvršenje zakona ne obazire na ramadan ili druge praznike, već odluke donose nezavisne ustanove.

Austrijska vlada je u petak saopštila meru proterivanja imama, za koje je utvrđeno da se, suprotno zakonu, finansiraju iz inostranstva, kao i zatavranja džamija koje šire salafističku ideologiju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar