Svet
08.05.2024. 08:10
DPA

Ugrozili svoje zdravlje

Štrajk glađu zbog klime

klimatske promene
Izvor: Shutterstock

Nakon višenedeljnog štrajka glađu kojim se zahtevaju radikalne promene klimatske politike, jedan od trojice učesnika je u akutnoj opasnosti po zdravlje, izjavila je njegova lekarka.

Aktivista Mihael Vinter je, nakon 22 dana bez hrane, izgubio toliko telesne mase da mu se više ne može garantovati adekvatna medicinska podrška, rekla je doktorka Suzane Koh.

Vinter je rekao da želi da nastavi štrajk.

Grupa "Gladovanje dok ne budete iskreni" želi da ukaže na opasnosti klimatskih promena i postigne radikalno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte. Aktivisti zahtevaju od kancelara Olafa Šolca (Scholz) da to obeća.

Aktivista Volfgang Meceler-Kik, koji nije jeo 62 dana, i dalje je "zadovoljavajućeg zdravlja", rekla je doktorka Koh. Sam Meceler-Kik je kazao da je "stvarno dobro".

Iako štrajkači glađu ne jedu, piju sokove od povrća i tako unose vitamine i veoma male količine ugljenih hidrata.

Meceler-Kik je najavio da će radikalizovati svoj protest. U sredu namerava da stupi u "suvi štrajk glađu" - odnosno da i ne pije ništa - na jedan dan.

Grupi se u utorak pridružio četvrti aktivista i rekao da ne želi više da govori dok se Šolc ne oglasi.

Lekarka je ranije objasnila da štrajkači glađu obično prežive 50 do 70 dana. To je period koji se može naći u medicinskoj literaturi. Konzumacijom sokova i vitamina život se može značajno produžiti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve