Svet
03.03.2023. 02:05
Beta-AP

Nisu bezbedni

Grčki železničari stupili u štrajk

1
Izvor: Beta / AP / Vaggelis Kousioras

Grčko udruženje železničara stupilo je u štrajk zbog dugogodišnjeg finansijskog zanemarivanja železnice što smatraju uzrokom sudara vozova u ponedeljak, kada je poginulo najmanje 57 osoba, a za telima se i dalje traga.

Radnici železnice protestuju zbog uslova rada i neuspeha modernizacije grčkog železničkog sistema, za koji navode da je nebezbedan, jer nije bilo javnih investicija tokom decenije ekonomske krize države.

Najmanje 57 osoba je poginulo, a 130 je povređeno kada se putnički voz Atina-Solun s više od 350 putnika sudario s teretnim vozom u centralnoj Grčkoj jer su punom brzino išli istim kolosekom, a na pruzi ne rade signalizacija i automatski uređaji.

U potrazi za ostacima tela poginulih, spasioci mašinama seku olupine tri prednja vagona putničkog voza, zgužvane od siline direktnog udara i izgorele do neprepoznatljivosti.

Istraga je tek počela, a ministar saobraćaja Kostas Karamanlis podneo je u sredu ostavku zbog moralne odgovornosti za nesreću za koju je krivicu priznao nedavno postavljeni, neiskusni šef železničke stanice Larisa u centralnoj Grčkoj koji je greškom vozove usmerio na isti kolosek dvokolosečne pruge.

On je uhapšen i optužen za ubistvo iz nehata i nanošenje teških telesnih povreda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ambasador Srbije u Grčkoj: "Nema povređenih srpskih državljana"
1

Teška nesreća

01.03.2023. 08:00

Ambasador Srbije u Grčkoj: "Nema povređenih srpskih državljana"

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević izjavio je da nema podataka o tome da li ima povređenih ili poginulih srpskih državljana u sudaru vozova u kome je poginulo najmanje 38 osoba.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
25.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve