STROGO POV: Kako je ubijen Putinov „buldožer“

STROGO POV: Kako je ubijen Putinov „buldožer“

Mihail Lesin, osnivač "Raša Tudeja"


Posle četiri meseca procureli detalji iz istrage koju vodi vašingtonska policija, prema kojima je Mihail Lesin usmrćen brojnim udarcima po glavi i telu

Mihail Lesin bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, čija je tajanstvena smrt u vašingtonskom hotelu prošlog novembra izazvala glasine da je ubijen jer je bio doušnik FBI-ja, umro je od udarca u glavu, pokazuju nezvanični rezultati istrage u SAD.

Promenio sliku o Putinu preko “Raša tudej”

Mihail Lesin (57), osnivač kremaljske televizije „Raša Tudej“, stvorio je medijsku sliku o Putinu kao snažnom vladaru i najzaslužniji je za status koji ruski predsednik danas uživa. Njegova smrt izazvala je brojne kontroverze, s obzirom na glasine da je ubijen po naredbi iz Moskve, nakon što se navodno sam ponudio za saradnju sa američkim službama.

Iako su ruski izveštaji govorili da je umro od srčanog udara, glavni patolog vašingtonske policije izjavio je kako je uzrok smrti udarac u glavu, a Lesin je pretrpeo i brojne udarce po vratu, donjim ekstremitetima i telu. Iz policije su poručili kako ‘ovaj incident i dalje aktivno’ istražuju.

Osim sumnjive smrti, mnogi se pitaju i zašto se Lesin početkom prošle godine povukao s nekoliko atraktivnih i uticajnih pozicija, poput one šefa „Gazprom Medija“. U Moskvi kruže glasine kako je Lesin dugovao veliki novac milijarderu Juriju Kovaljčuku, jednom od najbliskijih Putinovih prijatelja iz sfere ‘big biznisa’.

Dug ga odveo u smrt?

-Dugovao je ogroman novac Kovaljčuku, a očigledno nije imao nameru da ga vrati – rekao je neimenovani izvor za „Moskva Tajmsa“, čime se samo produbljuju sumnje u zagonetnu smrt nekada bliskog Putinovog saradnika.

On se prošle godine našao na udaru kritika američkog senatora Rodžera Vikera koji je tražio pokretanje istrage o načinu sticanja njegovog bogatstva. Činilo mu se neverovatnim da je zaposleni u državnim institucijama ili firmama u državnom vlasništvu mogao zgrnuti toliko novca da sebi u Los Anđelesu kupi porodičnu vilu vrednu čak 28 miliona američkih dolara. Senator je u svom zahtevu izrazio sumnju da su milioni zapravo potekli od nekoga na crnoj listi ljudi koji se nalaze pod američkim sankcijama.

Lesina su u vreme najveće moći zvali Buldožer jer je bio u stanju da u vrlo kratkom roku, kad god bi zatrebalo, primiri kritičke tonove u ruskim medijima i dovede ih u red i pod kontrolu Kremlja. Ruska ispostava “BBC”-ja opisuje Lesina kao čoveka koji je bio jedna od najuticajnijih osoba u ruskim medijima i u Rusiji uopšte.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar