Svet
10.11.2020. 21:34
R. E. / Index. hr.

STRUČNJAK SA OKSFORDA: Prvi ću vam ovo reći, život će se vratiti u normalu do proleća

screenshot_1.png

Delom sveta zavladalo je oduševljenje nakon što je Pfizer juče objavio da je njihova vakcina protiv korone 90 odsto delotvorna.

Delotvornost vakcine je mnogo veća nego što su se naučnici nadali u ovom trenutku i mogla bi da znači prekretnicu u epidemiji koronavirusa, piše Index. hr.

John Bell, profesor medicine na Univerzitetu Oksford, koji radi na razvoju vakcine AstraZenece, rekao je da je Pfizerov tim pokazao čudesan nivo delotvornosti i da to znači da bi svet mogao da se vrati u normalu na proleće.

"Ja sam prvi koji će to reći, ali pouzdano ću reći to. Život će se vratiti u normalu do proleća, da, da, da", rekao je Bell za BBC, prenosi Index. hr.

Foto: Screenshot_1 Youtube Foto: Screenshot_1 Youtube

I profesor Peter Horby sa Univerziteta Oksford rekao je da ovaj trenutak deluje važno i potstiče optimizam.

"Osetio sam olakšanje kada sam video rezultate. Ovo je dobar znak i čini mi se kao prekretnica", kazao je Horby.

BNT162b2

Vakcina radnog naziva BNT162b2 prva je razvila kompanija BioNTech sa sedištem u Mainzu, još sredinom januara u sklopu svog projekta "Brzina svetlosti".

Ključna, treća faza ispitivanja počela je u julu u raznim zemljama.

Potencijalna vakcina dosada je ispitana na više od 43.000 učesnika različitih statusa, od kojih je 38.955 primilo drugu dozu 8. novembra. Vakcina postaje delotvorna sedam dana nakon druge doze.

Povezane vesti – Srpski lekari prvi u svetu sproveli veliku studiju uticaja korone na sluh

Kompanije nisu objavile precizne podatke o tome koliko je tačno učesnika obolelo nakon što je primilo vakcinu, ali delotvornost od 90 odsto daleko nadmašuje 50-postotnu delotvornsot koju traži FDA za vakcinu protiv koronavirusa.

"Velik dan za čovečanstvo"

"Više od osam meseci od početka pandemije, verujemo da završna etapa predstavlja značajan korak napred za svet u borbi protiv Covid-19", rekao je glavni direktor Pfizera Albert Bourla.

Na temelju predviđanja dve kompanije bi do kraja godine mogle da isporuče do 50 miliona doza vakcina u svetu i do 1.3 milijarde doza u 2021. godini.

 EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Studija o prvoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine pokazala je da su sve skupine dobro podnosile BNT162b2, s pojavom umerene temperature kod manje od 20 odsto ispitanih, što se smatra očekivanim.

Vakcina se temelji na inovativnoj tehnologiji mRNK, odnosno glasničkog RNK, kojim se telo podstiče da stvara jedan od virusnih proteina kojim se potom organizam podstiče  na razvoj imunološkog odgovora na novi koronavirus.

Učesnici u ispitivanju vakcine će nastaviti da se prate još dve godine nakon što prime drugu dozu. Tokom tog vremena naučnici se nadaju da će utvrditi koliko je vakcina delotvorna ne samo u sprečavanju razvoja Covida-19 već i koliko će vakcina biti uspešna  u sprečavanju komplikacija kod pacijenata koji su se već zarazili.

Povezane vesti - OKSFORD: Petina izlečenih od korone će najverovatnije dobiti neku psihičku bolest

"Ovo je veliki dan za nauku i čovečanstvo", rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla u zajedničkom saopštenju dve kompanije .

Prikupljanje podataka o sigurnosti vakcina potrajaće do treće nedelje novembra, najavili su iz Pfizera. Ti podaci će potom biti poslati regulatoru koji bi trebalo da odobri upotrebu vakcine. Brzo dobijanej odobrenja za puštanje vakcine u promet moglo bi da znači da će naučnici dobiti prve doze vakcina do kraja ove godine, navodi Guardian.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
24.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve